Hlavní obsah

Slavnost na počest královny poznamenala tragédie, zahynul při ní kůň

Novinky, Markéta Kautznerová
Londýn

Veřejnost ve čtvrtek se zděšením přihlížela, jak během průvodu na počest britské královny v londýnském Hyde Parku zahynul vojenský kůň. Nešťastnou náhodou se zamotal do kola slavnostního děla a kvůli těžkému zranění musel být utracen.

Článek

Kůň se účastnil královské salvy, která se každoročně koná 2. června v upomínce na královninu korunovaci. Vojáci z královského vojska už byli seřazeni, když kůň v klusu uklouzl a jeho nohy se zapletly do kol kočáru, které převáželo slavnostní dělo.

Pádem utrpěl Murphy komplikované zlomeniny nohy. Když ho zkontroloval přítomný veterinář, okamžitě se rozhodl zvíře uspat injekcí. Smutkem zničení vojáci postavili kolem zvířete zelený stan, aby tuto nešťastnou událost ukryli před zraky přihlížejících.

„Kůň jménem Murphy se naneštěstí zapletl do kočáru s dělem, které se právě přesouvalo do své pozice, a bohužel si těžce polámal nohu,“ uvedl mluvčí armády pro internetový server Mail Online.

Museli ho utratit

„Přítomný veterinář okamžitě Murphymu ulevil od bolesti, zlomenina byla však příliš komplikovaná a jedinou možností bylo zvíře utratit. Skutečně to bylo jediné, co se v tu chvíli dalo dělat,“ dodal mluvčí.

„Všichni zúčastnění byli upřímně nešťastní. Murphy byl dlouholetým členem regimentu. Byla to opravdu tragická nehoda, taková, jaká se stává během zlomků vteřiny. Kůň okamžitě spadl. Nikdo si nepamatuje, že by se kdy něco podobného stalo,“ řekl na závěr mluvčí.

Zdravice oslavující 59. výročí královnina usednutí na trůn byla v úctě ke zvířeti zrušena.

Reklama

Výběr článků

Načítám