Hlavní obsah

Skončíš na psychiatrii mezi vrahy. Atletka Cimanouská popsala detaily Lukašenkova nátlaku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Její příběh se zcela vymykal všem ostatním, které olympijské Tokio letos v létě zažilo. Běloruská atletka Kryscina Cimanouská z obav před útlaku ze strany režimu prezidenta Alexandra Lukašenka zažádala o vízum v Polsku. Izraelskému serveru Ynetnews teď poskytla nové podrobnosti ohledně svého odletu z dějiště her.

Foto: Profimedia.cz

Běloruská atletka Kryscina Cimanouská na tiskové konferenci po příletu do Varšavy

Článek

Kritička Lukašenkova režimu Cimanouská se začala o svou budoucnost strachovat ve chvíli, kdy ji v neděli 1. srpna proti její vůli převezli běloruští funkcionáři na tokijské letiště, odkud se měla vrátit do Minsku.

„Před cestou na letiště za mnou přišel psycholog. Řekl mi, že skončím v Bělorusku v psychiatrické léčebně s násilníky, vrahy a lidmi, kteří se pokusili o sebevraždu. Chtěl vidět, jak se rozbrečím a začnu křičet, ale takovou radost jsem mu nechtěla dopřát,“ popisuje v rozhovoru Cimanouská.

Právě tuto situaci popsala jako zlomový moment, kdy se rozhodla jednat. Uvědomila si, že v tu chvíli už pro ni možnost návratu neexistuje, protože režim se ji pokouší vykreslit jako šílenou.

Foto: Profimedia.cz

Krsycina Cimanouská s vlajkou nezávislého Běloruska a nápisem Chci jen běžet na mítinku v polském Štětíně

„Zavolala jsem manželovi, aby se připravil opustit Bělorusko. Pak jsem mluvila ještě s lidmi z organizace běloruské sportovní solidarity. Ti mi potvrdili, že pokud se vrátím, skončím ve vězení nebo na psychiatrii a že pokud se rozhodnu utéct, pomohou mi,“ pokračovala atletka.

Cestou na letiště pak přes telefon „dirigovala“ manželův útěk. Hovořila také se svou babičkou, podle ní velkou fanynkou Lukašenka, která jí potvrdila, že běloruská média ji vykreslují jako šílenou a že by se neměla vracet.

Pomohl Brad Pitt

Před příjezdem na letiště pak musela Cimanouská improvizovat. Pomocí překladače se naučila, jak se japonsky řekne „Pomozte mi, odváží mě proti mé vůli“ a na letišti takto kontaktovala policii.

Trest za Cimanouskou: Dva běloruští trenéři se pakují z olympiády

Evropa

„Vzpomněla jsem si na hollywoodské filmy a zachovala chladnou hlavu. Pomohl mi Brad Pitt v Dannyho parťácích. Od něj jsem se naučila, jak ošálit systém. Původně jsem chtěla roztrhat svůj pas, ale bylo mi jasné, že by to nepomohlo,“ vysvětlovala Cimanouská.

Dál už pro ni měl příběh relativně šťastný konec. Japonští policisté zavolali na Mezinárodní olympijský výbor a poskytli jí ochranu. Následující den se Cimanouská přesunula na polskou ambasádu, kde zažádala o humanitární vízum. Později odletěla do Vídně, odkud se přesunula do Varšavy.

Běloruskou sprinterku nutili funkcionáři odletět z olympiády. Japonci ji odvezli na bezpečné místo

Svět

Na dotaz Ynetnews, kdo ji chtěl zajmout, odpovídá sprinterka bez váhání: „Jen jeden muž (Lukašenko) vydává v Minsku rozkazy.“

V reakci na případ Cimanouské se do své vlasti z Německa rozhodli nevrátit také sedmibojařka Jana Maximová a její manžel, desetibojař Andrej Kravčenko. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) pak z her v Tokiu vyloučil běloruské trenéry Jurije Mojseviče a Artura Šumaka, kteří doprovázeli Cimanouskou na letiště.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach celý příběh označil za hanebný.

Reklama

Výběr článků

Načítám