Hlavní obsah

Skokan slovenských voleb: Matovič to kosí hlava nehlava. A září

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Igor Matovič, bývalý podnikatel z Trnavy a předseda hnutí Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti (OLaNO), se v současnosti jeví jako skokan závěru předvolební kampaně na Slovensku. Podle průzkumů veřejného mínění se jeho hnutí tři týdny před parlamentními volbami usadilo na pozici lídra opozice.

Foto: Profimedia.cz

Předseda hnutí OLaNO Igor Matovič (vpravo) a poslanec za OLaNO Ján Budaj.

Článek

Matovič z pomyslné druhé příčky odsunul Lidovou stranu Naše Slovensko Mariana Kotleby. Podle politologa Tomáše Koziaka se OLaNO může spolehnout na výraznou kampaň a z opozice zní nyní Matovičův hlas nejpronikavěji.

„Ze všech opozičních lídrů je nejvíc vidět a jeho rétorika vyznívá jako nejostřejší. Druhá věc je její obsah,“ řekl Koziak agentuře SITA.

Rozhodni.to nabízí pozoruhodné otázky

Matovič navštívil před časem například vilu Jána Počiatka, exministra financí a dopravy za vládní Směr – sociální demokracii, na francouzské Riviéře a na plot nalepil plakáty s textem „Majetek Slovenské republiky“.

Tím dal jasně najevo, co si myslí o získání obrovského majetku člena vlády expremiéra Roberta Fica. Deník Pravda upozornil, že Matovičova kampaň proti Směru si ze všech opozičních seskupení bere nejméně servítky, takže se mu povedlo přesvědčit váhající voliče, že jedině on je zárukou, že s Ficem a spol. nebude v žádném případě „kolaborovat“. „Protože 80 až 90 procent voličů opozice si ani v případě politického patu po volbách nepřeje koalici se Směrem, trefil hřebík na hlavičku,“ dodal list.

Podle Pravdy Matovič pochopil, že v nepřehledném opozičním moři, kde pluje množství stran a straniček bojujících o stejného voliče, je nejdůležitější odlišit se. „Proto nešetří ani zbytek opozice a útočí na všechny,“ píše deník.

Slovenští nacionalisté zneužili video českého portálu o hyperaktivitě

Zahraniční

OLaNO v těchto dnech odstartovalo na stránce rozhodni.to hlasování o tom, která témata budou podmínkou vstupu hnutí do příští vládní koalice. Jsou mezi nimi například otázky: „Souhlasíte s tím, aby byla zavedena hmotná odpovědnost politiků? Souhlasíte s tím, aby lidé, kteří usvědčí toho, kdo dává nebo kdo bere úplatek, získali odměnu 50 procent z předmětné částky? Souhlasíte s tím, aby zdravotní pojišťovna musela pacientovi s podezřením na nádorové onemocnění zabezpečit operaci do 14 dnů od indikace operace klinickým onkologem? Jinak proplatí operaci v libovolné zemi v EU?“

I další várka stojí za zaznamenání: „Souhlasíte s tím, aby děti, studenti, důchodci a vozíčkáři měli bezplatnou dopravu ve vlacích, autobusech a městské hromadné dopravě? Souhlasíte s tím, aby každý, kdo se zúčastní parlamentních voleb, získal desetiprocentní slevu ze všech poplatků státu? Souhlasíte s tím, aby se kromě klasického hlasování zavedlo také elektronické hlasování ve volbách a mohli tak svobodně hlasovat všichni občané Slovenské republiky bez ohledu na to, kde na světě se nacházejí?“

Jak by Slováci hlasovali (v %)
Směr-SD17,3
OLaNO13,5
Kotlebovci LSNS11,8
Za lidi9,5
Progresivní Slovensko/Spolu8,7
Jsme rodina6,4
Svoboda a solidarita5,8
Křesťanskodemokratické hnutí5,3
Slovenská národní strana5,1
(únor 2020, agentura AKO)

Reklama

Výběr článků

Načítám