Hlavní obsah

Skandál v Bruselu: Verheugen měl milence zařídit povýšení

– BERLÍN/BRUSEL
Novinky, rei, Die Welt, The Times

V Evropské komisi se rýsuje skandál, jenž by mohl způsobit rozkol v německé vládní koalici kancléřky Angely Merkelové. Druhý nejvlivnější činitel komise Günter Verheugen totiž v německých médiích čelí nový nařčením z mileneckého poměru k poradkyni Petře Erlerové, jíž měl navíc zařídit povýšení.

Článek

S nařčeními přišla v magazínu Bunte německá politička Katrin Fuchsová, dlouholetá přítelkyně Verheugena a jeho ženy Gabriely. Fuchsová tvrdí, že se jí Verheugen se vztahem svěřil v lednu minulého roku. "Doznal se, že jeho vztah trvá od jara 2005. Litoval toho, nevěděl, jak se to mohlo stát," řekla Fuchsová.

Třiašedesátiletý Verheugen vždy popíral, že by jeho vztah k Erlerové byl víc, než přátelstvím. Vloni byl však se svou poradkyní vyfotografován nahý na pláži.

Erlerová byla původně členkou Verheugenova poradního týmu, Verheugen ji na šéfku oddělení a osobní poradkyni povýšil v dubnu 2006. Byla-li Erlerová v té době jeho milenkou, porušil Verheugen nařízení Evropské komise.

Verheugenova žena minulý týden oznámila, že od manžela odchází. O nevěře se podle Fuchsové dozvěděla o Verheugenových narozeninách před dvěma lety. Chtěla jej v Bruselu překvapit návštěvou a o půlnoci mu jako první blahopřát. Manžel ale telefon celou noc nezvedal a později se jí přiznal, že byl s milenkou.

Merkelová se obává rozpadu koalice

Zdá se tedy, že Verheugen v minulosti o poměru lhal i svému šéfovi, prezidentu Evropské komise José Manuelovi Barrosovi, který jej v uplynulém roce podporoval proti kampani médií.

Podle anonymních zdrojů z Evropské komise intervenovala za sociálního demokrata Verheugena u Barrosa i německá kancléřka Angela Merkelová. Měla tak činit z obav před reakcí a rozpadem jí vedené vládní koalice sociálních demokratů a křesťanských demokratů před blížící se předvolební kampaní.

Nová nařčení okolo Verheugenovy osoby připomínají skandál bývalého šéfa Světové banky Paula Wolfowitze. Ten odstoupil kvůli protěžování milenky letos v červnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám