Hlavní obsah

Situace na Lampeduse je kvůli migrantům neudržitelná. Starosta hrozí generální stávkou

Novinky, jem

Situace na italském ostrově Lampedusa je po víkendovém přívalu asi čtyř stovek migrantů neudržitelná, uvedl v pondělí tamní starosta Toto Martello. Ten varoval, že pokud úřady okamžitě nezasáhnou, obyvatelé vstoupí do generální stávky.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Migranti na Lampeduse

Článek

„Lampedusa se už dál nedokáže vypořádávat se vzniklou situací. Buď vláda přijme okamžité rozhodnutí, nebo celý ostrov vstoupí do stávky. Nejsme schopni zvládnout nastalou nouzi a situace je neudržitelná,“ citují starostu Martella agentury ANSA a AFP.

„Lampedusa už prostě nemůže dál. Ani Sicílie nemůže doplácet na lhostejnost Bruselu a mlčení Říma,“ přidal se sicilský guvernér Nello Musumeci, který vydal příkaz k uzavření utečeneckých táborů kvůli epidemii koronaviru, soud ale jeho rozhodnutí později zvrátil.

V současné době je na Lampeduse, jež má asi 6500 stálých obyvatel, na 1200 migrantů, o nichž úřady vědí. To je asi šestkrát víc, než byla původně zamýšlená kapacita pro žadatele o azyl.

Banksyho loď nabrala migranty, pak volala o pomoc

Zahraniční

A další připlouvají. Jen o víkendu dorazilo ke břehům ostrova na několika desítkách lodí několik set migrantů. Italská pobřežní stráž je musela zachránit, protože foukal silný vítr a migrantům na vratkých lodích hrozilo utonutí.

O kritické situaci na Lampeduse a na Sicílii bude ve středu v Římě jednat italský premiér Giuseppe Conte se starostou Lampedusy Totem Martellem a sicilským guvernérem Nellem Musumecim.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám