Hlavní obsah

Situace je šílená, spory s novináři se pistolí neřeší, řekl Fico na umírněné oslavě MDŽ

Právo, ivi
Bratislava

Navzdory napjaté situaci se v Bratislavě ve čtvrtek konala plánovaná oslava Mezinárodního dne žen (MDŽ) organizovaná stranou Směr za přítomnosti několika tisíců jejich příznivců. Slovenský premiér a šéf strany Robert Fico o současné situaci řekl, že atmosféra na Slovensku je šílená. Dodal, že pistolí se spory s novináři neřeší.

Foto: Olivier Matthys, ČTK/AP

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Setkáváme se v době, která není nejlehčí pro mě, pro moji stranu, ani pro celou zemi. Věřím, že situace se v nejbližších dnech uklidní,“ řekl muž, který je po vraždě slovenského novináře Jána Kuciaka a jeho snoubenky pod tlakem opozice i veřejnosti. Přesto, že Směr od předem plánovaných oslav neupustil, vynechal tradiční politický kabaret, který je jejich pravidelnou součástí.

K samotné vraždě předseda vlády řekl, že spory s novináři se neřeší pistolí. „Chceme, aby se tato úkladná vražda vyšetřila. Opozice tuto vraždu využívá k čistě politickým cílům, aby destabilizovala stát a povalila vládu, protože by nikdy nebyla schopna vyhrát parlamentní volby,“ zdůraznil Fico.

Fico chce vyhrát i další volby

Připomněl, že v letech 2012 až 2016 byla na Slovensku jednobarevná vláda strany Směr. „Neudělali jsme ani tehdy absolutně nic, co by se dotklo demokratických a právních základů tohoto státu. V tomto duchu se budeme chovat i nadále. Já osobně chci, aby Slovensko byla demokratická právní země, kde, pokud někdo spáchá trestný čin, byl potrestán,“ dodal.

Premiér zdůraznil, že Směr chce vyhrát i další volby. „Této zemi se daří a moc si přejeme, aby se dařilo i občanům. Ani nevíte, jakou jste mi udělali radost, že jste přišli. Nevěděli jsme, co bude. Atmosféra v této zemi je šílená. Moc si vážím, jak jste se postavili k našemu pozvání. Pro mě a pro mé kolegy ve straně Směr - sociální demokracie je to obrovská výzva pro další práci. Mockrát vám děkuji,“ dodal. Fico poté odevzdal několika ženám květiny a následoval kulturní program.

Oslavy MDŽ organizuje strana Směr už tradičně po celém Slovensku. Dosud zrušila jen jedinou akci, a to pondělní oslavy v Detvě. V ten den totiž vyšlo najevo, že se stala zmíněná dvojnásobná vražda.

Ján Kuciak

  • Zavražděný sedmadvacetiletý Ján Kuciak pracoval pro vydavatelství Ringier Axel Springer, provozovatele serveru Aktuality.sk, tři roky. Jako reportér on-line portálu se věnoval kromě jiného podezřením z daňových podvodů, které se týkaly i lidí označovaných za blízké vládní straně Směr-sociální demokracie premiéra Roberta Fica.
  • Psal také o kontroverzním podnikateli Marianu Kočnerovi, který ho prý zastrašoval. Na sociální síti pak Kuciak uvedl, že na Kočnera podal trestní oznámení a že ani po 44 dnech nebyl případ přidělen konkrétnímu policistovi.
  • Se svou přítelkyní Martinou byl zavražděn 21. února 2018. 
  • Objednavatel/objednavatelé vražd nebyli nikdy za zločin odsouzení. Politici, kteří měli být - byť prostřednictvím přátel - s kauzou spojení, stále figurují v nejvyšších patrech slovenské politiky, včetně Roberta Fica.

Reklama

Související články

Na Slovensku začínají padat hlavy

Dva spolupracovníci slovenského premiéra Roberta Fica, na jejichž vazby s osobami patrně blízkými italské mafii upozornil zavražděný novinář Ján Kuciak,...

Výběr článků

Načítám