Hlavní obsah

Severní pól patří nám, máme důkaz, tvrdí Rusové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Ruská expedice, která v srpnu zkoumala dno Severního ledového oceánu, údajně přinesla důkazy, že podmořský horský řetězec Lomonosovův práh je součástí kontinentálního šelfu Ruska. Oznámilo to ve čtvrtek ruské ministerstvo přírodních zdrojů.

Článek

Podle ministerstva má Lomonosovův práh stejnou geologickou strukturu jako ruský kontinentální šelf, a je proto součástí ruské zemské masy. Na základě mezinárodní konvence o mořském právu by tak Moskva měla právo na využívání jeho předpokládaného nerostného bohatství.

Rusko doufá, že se v Arktidě skrývají především velké zásoby ropy a plynu, jejichž těžbu v budoucnu umožní globální oteplování. Tuto oblast si ale nárokují i další státy - mimo jiné Spojené státy, Kanada nebo Dánsko.

Spor o vlastnictví práv na hospodářské využívání Arktidy se rozhořel poté, co tající arktický ledovec otevřel prostor pro možné ekonomické pronikání do kdysi nepřístupných oblastí.

Reklama

Související témata:

Související články

Ruský polární průzkum zneklidnil Američany

Úspěch ruské arktické výpravy, která dosáhla ve čtvrtek jako první na světě mořského dna na severním pólu, zneklidnil Spojené státy. Ty se obávají, že by mohly...

Výběr článků

Načítám