Hlavní obsah

Separatisté v Doněcku předvedli skandujícímu davu desítky válečných zajatců

Proruští povstalci - snad jako odpověď na přehlídku v rámci oslav nezávislosti v Kyjevě, anebo jako reminiscence moskevské přehlídky německých válečných zajatců v červenci 1944 - předvedli v neděli davu v Doněcku na východě Ukrajiny několik desítek válečných zajatců. „Fašisté, fašisté!” skandoval dav na Leninově náměstí na adresu vesměs neoholených a neupravených ukrajinských vojáků.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Separatisté ukázali zajatce a zničenou vojenskou technikuVideo: Reuters

 
Článek

Ještě předtím separatisté oznámili, že při úspěšné protiofenzivě obklíčili dvě seskupení vládních jednotek. V jednom "kotli" je prý obklíčeno asi 5000 ukrajinských vojáků, v druhém asi dvě tisícovky příslušníků dobrovolnických praporů, a to i s desítkami tanků, obrněných vozidel, děl, raketometů a minometů.

Kyjev to ale vzápětí popřel. "Za poslední tři dny nepadl do obklíčení ani jeden člověk," prohlásil podle agentury Interfax Lysenko a ujistil, že ukrajinská armáda pokračuje v útoku na pozice povstalců.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Pochod proruských separatistů se zajatci

Rebelové rovněž uvedli, že v posledních dvou dnech zabili více než 150 ukrajinských vojáků a zničili 17 tanků a desítku raketometů. Kyjev ale podle agentury Unian přiznal pouze pět padlých a osm zraněných vojáků.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ukrajinští zajatci

Vyhrocení situace na frontě a vítězná hlášení rebelů podle listu Moskovskij komsomolec nejspíše souvisejí s úterní schůzkou v Minsku, kde mají jednat prezidenti obou znepřátelených zemí, Vladimir Putin a Petro Porošenko. Úspěch separatistů by oslabil Porošenkovy argumenty v podobě armádních vítězství.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Proruští separatisté mašírují s desítkami zajatých ukrajinských vojáků.

"Situace v Luhansku zůstává nezměněna - 22. den zcela chybí elektřina, voda i spojení," oznámila místní radnice. "Ostřelování města neustává a každý den výbuchy granátů poškozují obytné domy a městskou infrastrukturu," dodala.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Zajatí ukrajinští vojáci v Doněcku

Moskevský patriarcha Kirill, hlava ruské pravoslavné církve, v neděli vyzval k modlitbám za "pravoslavný lid východní Ukrajiny" a za "spravedlivý mír". Odsoudil také sobotní incident, kdy dělostřelecký granát zabil tři věřící v pravoslavném kostele v obci Kirovske v Doněcké oblasti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám