Hlavní obsah

Separatisté útočí na centrum Debalceva

Kyjev/Doněck/Moskva
Aktualizováno

Ukrajinští povstalci oznámili dobytí většiny města Debalceva, které v posledních dnech nepřetržitě ostřelovali navzdory příměří dohodnutému minulý týden. Oznámila to ruská agentura Interfax s odvoláním na zdroj z povstaleckého velení. Ukrajinské síly přiznaly boje v centru města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Po zásahu granátem explodoval u Debalceva plynovodVideo: Reuters

 
Článek

”Dobyli jsme městskou policejní stanici a železniční nádraží. Větší část města, včetně administrativních budov a strategických objektů, je pod kontrolou lidové republiky,” tvrdí zdroj Interfaxu. Podle povstalců se město už jen dočišťuje.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinští dělostřelci 20 km od Debalceva

Vyjednavač za samozvanou Doněckou lidovou republiku Denis Pušilin uvedl podle Reuters, že bojovníci vzbouřenců nemají právo přerušit bojové operace u obklíčeného města: „To je otázka morálky. Je to vnitřní teritorium. Musíme odpovídat na palbu, pracovat na zničení bojových pozic nepřítele.”

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Mobilní raketomet BM-27 Uragan na silnici u Debalceva míjí vrak auta

Ukrajinská armáda v úterý oznámila, že město bylo celou noc ostřelováno, protože vzbouřenci obsadili okolní výšiny. Třikrát na ně pálili z raketometů BM-21 Grad. Zasažena byla budova policie a bojuje se o nádraží, uvedla Ukrajinska pravda s odvoláním na představitele ukrajinského ministerstva vnitra v Doněcké oblasti Vjačelsava Abroskina: „Debalcevský městský oddíl policie čelil opakovanému ostřelování ze strany bojovníků, budova je poškozena. Ochránci zákona ale stejně jako předtím zůstávají ve městě.“

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinští vojáci zaujímají pozice u Debalceva

Reportérka televize Hromadske už ráno uvedla, že se bojuje o nádraží.

Nezávislé informace k dispozici nejsou, misi evropských pozorovatelů separatisté do města nepustili.

Ukrajinská reportérka Olga Hermanová ve Facebooku napsala, že příslušníci ukrajinského praporu Kyjevská Rus žádají naléhavou pomoc, ve městě se prý udrží jen následujících 12 hodin.

Boje na nádraží potvrdil i mluvčí operace proti separatistům ATO Andrij Lysenko, když informoval, že v pondělí si boje vyžádaly životy pěti vojáků. Dalších devět jich bylo zraněno. Dodal, že od vyhlášení příměří byly ukrajinské vládní jednotky ostřelovány ve 164 případech.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Nárazníkové zóny, za které se má stáhnout těžká technika.

Tisková služba operace ATO zaměřené proti separatistům ráno uvedla, že klíčová silnice z Debalceva do Artěmivsku je stále pod kontrolou ukrajinských vojsk. „Trasu plně kontrolují naši vojáci, nacházejí se tam naše kontrolní stanoviště, zcela kontrolujeme silnici, dopravujeme po ní munici, potraviny a provádí se po ní i rotace osob,“ řekl Anatolij Stelmach. Dodal, že ukrajinské jednotky kontrolují i vesnici Lohvynovo. Podle něj je pod kontrolou dělostřelectva a ve vesnici jsou dvě ukrajinská kontrolní stanoviště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám