Hlavní obsah

Separatisté hrozí u Debalceva další ofenzivou a uzavřením kotle

Novinky,
Kyjev

Separatisté se u výběžku u Debalceva přeskupují před dalším útokem, který by mohl v kapse odříznout ukrajinské vojáky. Uvedl to ve středu ukrajinský analytik a poslanec Dmytro Tymčuk. Potvrzují to čtyřhodinové noční boje v oblasti, uvedla Ukrajinska pravda.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Následky bojů v ukrajinském DebalcevuVideo: Reuters

 
Článek

„Nekončí pokusy nepřítele prolomit ukrajinské pozice ve směru na Debalcevo. Během noci nepřítel skoro ze všech zbraní útočil na ozbrojené síly Ukrajiny. Od 22.50 skoro do tří se v oblasti Debalceva bojovalo. Teroristé se pokusili obsadit naše pozice za pomoci pěchoty,“ uvedlo tiskové středisko operace proti separatistům ATO s tím, že nepřítel ukrajinské síly ostřeloval v 25 případech.

„V oblasti Debalceva ruské teroristické skupiny přeskupují síly i prostředky. Pokoušejí se po přerušení své ofenzívy v oblasti u Vuhlehirsku dosáhnout klíčového průlomu a dále postoupit,“ uvedl Tymčuk.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Obyvatelé Doněcku čekají ve frontách na humanitární pomocVideo: Reuters

„Během posledních 24 hodin velení nepřítele v oblasti soustředilo vojenské síly novými směry, obnovilo bojové schopnosti svých taktických uskupení, která předtím utrpěla ztráty,“ dodal expert.

Do oblasti přesunuli separatisté 18 tanků, 23 obrněných transportérů a 55 nákladních automobilů. Důvodem bylo, že při posledním útoku separatisté utrpěli ztráty a podle Tymčuka přišli o sedm tanků hned v první den útoků a o další čtyři v následující dny.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Ukrajinský obrněný transportér u Debalceva

Zatímco jeho zprávy o přesunech posil separatistů, a zejména o ztrátách nepřítele bývají nadsazené, hodnocení situace ve výběžku je přesné. Po dobytí Vuhlehirsku aktuálně hrozí odříznutí ukrajinských sil.

Foto: Novinky.cz s použitím Reuters

Ukrajinská krize

Z Debalceva se pomocí koridorů evakuovala část obyvatel.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Muž evakuovaný z Debalaceva do Artěmivsku

Pokračovalo i vzájemné ostřelování měst, kromě okolí Debalceva a Doněcku byla nejsilnější u Luhansku a jeho okolí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám