Hlavní obsah

Šéf slovenského parlamentu je údajně ve střetu zájmů. Jeho rádio má zakázku od státní firmy

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Opozice chce odvolat předsedu slovenského parlamentu Borise Kollára (Jsme rodina) pro konflikt zájmů. Strana Směr-sociální demokracie upozornila, že státní loterijní společnost zadala reklamní zakázku rozhlasové stanici Fun rádio, jejímž vlastníkem je právě Kollár.

Foto: Profimedia.cz

Předseda slovenského parlamentu Boris Kollár

Článek

Státní loterijní společnost Tipos měla podle opozice zadat ve Fun rádiu reklamu v hodnotě 240 tisíc eur (6,3 milionu korun). Stoprocentním vlastníkem Tiposu je ministerstvo financí, tudíž stát, a jediným vlastníkem zmíněného rádia je předseda parlamentu.

„Zajímavá je nejen částka 240 tisíc eur, ale také fakt, že Fun rádio dosud nikdy žádnou takovou zakázku od Tiposu nedostalo. Stalo se tak shodou okolností až poté, kdy se Kollárova strana stala součástí vládní koalice,” upozornila strana Směr. Její předseda Robert Fico vyzval organizace Zastavme korupci a Transparency International, aby ve věci začaly konat.

Boris Kollár zůstává v čele slovenského parlamentu

Evropa

Nejsilnější opoziční strana zároveň žádá, aby ministr financí Eduard Heger (OLaNO) odvolal vedení společnosti Tipos. Loterijní společnost reagovala prohlášením, že Tipos zadal reklamu také do jiných médií. Tvrzení opozice, že smlouvu s Fun rádiem uzavřela společnost pouze proto, že majitelem je Kollár, považuje Tipos za zavádějící, manipulativní, vytržené z kontextu a snahu o získávání politických bodů.

Mluvčí Tiposu Rastislav Čépe konstatoval, že smluvní podmínky vylučují zneužití finančních prostředků. „Garantovaný rozpočet pro Fun rádio je 100 tisíc eur bez DPH, což je srovnatelné s ostatními rádii,” dodal mluvčí.

Kauza kolem diplomky šéfa parlamentu otřásá slovenskou vládní koalicí

Evropa

Kollár se obhajuje tím, že Tipos zadával reklamu ve Fun rádiu i v minulosti, kdy ještě hnutí Jsme rodina nebylo součástí vládní koalice. „Tipos je partnerem Fun rádia od roku 2005. Rozdíl spočívá v tom, že v minulosti Tipos uzavíral smlouvy o reklamě přes agenturu a nyní přímo s relevantními médii,” konstatoval předseda parlamentu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám