Hlavní obsah

Šéf polské Sebeobrany čelí novému nařčení ze sexuálního obtěžování

– VARŠAVA

Šéf polské vládní strany Sebeobrana Andrzej Lepper byl znovu nařčen ze sexuálního obtěžování. Bývalá představitelka mládeže Sebeobrany v Lublinu Agnieszka K. vypověděla, že dostala od Leppera a bývalého člena Sebeobrany Stanislawa Lyźwińského nabídku práce za sex. Podobně se vyjádřilo již několik žen. Lepper přitom odmítá spojitost s aférou, která v Polsku vypukla před pěti týdny.

Článek

Žena na státním zastupitelství uvedla, že nabídku tehdy nepřijala a se vším se svěřila kolegům z lublinské Sebeobrany. Jeden z nich její výpověď částečně potvrdil. Ve středu s podobným nařčením vystoupila jiná pracovnice lublinské Sebeobrany. Proti Lepperovi vypovídaly loni v prosinci také další ženy.

Po pěti týdnech vyšetřování sexuálního skandálu v Sebeobraně, která je ve vládní koalici se stranou Právo a spravedlnost a Liga polských rodin, prokuratura vyslechla okolo 100 lidí. Nejméně deset žen potvrdilo, že je Lyźwińský, který byl kvůli skandálu ze Sebeobrany vyloučen, sexuálně obtěžoval. Státní zástupce bývalého poslance Sebeobrany zřejmě v nejbližší době obviní.

První obvinění kvůli aféře padlo v polovině prosince. Pracovníka hnutí Franciszka Irczyka, který už rezignoval na členství v Sebeobraně, prokuratura viní z toho, že nutil jednu svědkyni k nepravdivé výpovědi. Hrozí mu až pět let vězení. Žena vypovídala o nabídce práce v Sebeobraně za sex .

Aféru odstartoval deník Gazeta Wyborcza zveřejněním výpovědi bývalé pracovnice Sebeobrany Anety Krawczykové [celá zpráva]. Žena tvrdila, že se do strany dostala výměnou za sex s představiteli hnutí, mezi nimi také s šéfem Sebeobrany Lepperem a Lyźwińským.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám