Hlavní obsah

Šéf NATO: S Ruskem máme společné zájmy, neshody zůstávají

Právo, Jiří Roškot (Brusel)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

NATO by mělo vzít v úvahu společné bezpečnostní zájmy s Ruskem. V úvodu čtvrtečního zasedání ministrů zahraničí aliance v Bruselu, která posoudí normalizaci vztahů z Moskvou po loňské válce s Gruzií to prohlásil generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer.

Článek

„Myslím, že bychom měli vzít v úvahu pozitivní agendu, která význam spolupráce NATO a Ruska pro evropskou a globální bezpečnost,“ řekl šéf severoatlantického paktu, aniž by se spojenci podle jeho slov vyhýbali „vážným neshodám“ s Ruskem zejména pokud jde o Gruzii.

„Zároveň uznáváme, že máme s Ruskem jasné společné zájmy. Jedním je Afghánistán. Boj s terorismem a bránění šíření zbraní hromadného ničení jsou dalšími,“ zdůraznil.

Hoop de Scheffer řekl, že ministři, mezi nimiž je poprvé ve své funkci i jejich americká kolegyně Hillary Clintonová, se budou kromě nové strategie alianční mise v Afghánistánu věnovat i přípravě dokumentu o bezpečnosti NATO, kterou má přijmout jeho summit 3. a 4. dubna . Podle generálního tajemníka má shrnout důvody existence aliance v roce 60. výročí jejího založení.

Schwarzenberg se setká s Clintonovou a Livniovou

Česko na jednání zastupuje ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jenž se zítra setká s Clintonovou jako vedoucí unijní „trojky“, kterou ještě tvoří vysoký představitel EU pro společnou zahraniční a bezpečnostní politiku Javier Solana a Benita Ferrero-Waldnerová, eurokomisařka pro vnější vztahy.

Český ministr zahraničí má v bruselském sídle NATO v programu i dvoustranné jednání s šéfkou izraelské diplomacie Cipi Livniovou a dále se svým kanadským a rumunským protějškem.

Reklama

Výběr článků

Načítám