Hlavní obsah

Šéf Kremlu: Kacav je chlapák, znásilnil 10 žen

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Energetická bezpečnost, ruské zbraně v rukou Hizballáhu, íránský jaderný program, ale také obvinění izraelského prezidenta Mošeho Kacava ze sexuálního násilí byly tématy, o nichž ve středu v Kremlu jednal premiér židovského státu Ehud Olmert s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Právě výroky šéfa Kremlu k posledně jmenovanému tématu přitom vyvolaly největší rozruch.

Článek

"Pozdravujte svého prezidenta," řekl Putin Olmertovi po tiskové konferenci při výměně komplimentů. "Je vidět, že je to chlapák. Znásilnil deset žen, to bych do něj nikdy neřekl! Všechny nás překvapil, všichni mu závidíme." Putinovy výroky včera přetiskl list Kommersant, Kreml je z přepisu tiskové konference na svých internetových stránkách vypustil.

Zaskočený Olmert na ně vůbec nereagoval a ruská média začala zkoumat, zda přece jen nešlo o Putinův svérázný humor než o vážně míněná slova. Kommersant uvedl, že ke Kacavovi se Putin vyjadřoval ve chvíli, když reportéři odcházeli ze sálu, a patrně si myslel, že už jsou vypnuté mikrofony.

"Byla to chvíle, kdy obvykle nevěříte svým uším," napsal autor článku Andrej Kolesnikov, podle nějž chtěl Putin patrně vyjádřit podporu jak Olmertovi, tak Kacavovi.

Kacav důvod k úsměvu nemá

Izraelská prokuratura v těchto dnech studuje policejní důkazy, na jejichž základě rozhodne o obvinění prezidenta nejen v případě dvou údajných znásilnění a obtěžování dalších žen, ale i v kauzách domnělých nezákonných odposlechů podřízených či nákupu soukromých darů ze státních peněz.

Za tyto činy by 60letému Kacavovi hrozilo až 16 let vězení. Agentura DPA připomněla, že by to nebylo poprvé, co by Putinův pokus o vtip skončil trapasem: v roce 2002 v Bruselu na tiskové konferenci pozval francouzského reportéra k obřízce do Moskvy, kde prý ji umějí tak, že "už nic nedoroste zpátky".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám