Hlavní obsah

Šéf evropské komise Juncker obvinil Camerona a Renziho, že lžou svým občanům

– Brusel

Nový šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker se v úterý během rozpravy v europarlamentu tvrdě pustil do britského premiéra Davida Camerona a italského ministerského předsedu Mattea Renziho. Podle něj svým spoluobčanům lžou ohledně vyjednávání o rozpočtu jejich zemí s Bruselem. Informuje o tom agentura AFP.

Foto: Vincent Kessler, Reuters

Nový předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker

Článek

„Nelíbilo se mi, jak se někteří premiéři chovali po summitu (EU),” uvedl Juncker při projednávání výsledků poslední vrcholné schůzky vedoucích představitelů EU z konce října, „dělal jsem si poznámky a když srovnám, co bylo řečeno v sále a co mimo něj, neshoduje se to.”

„Řekl jsem Matteu Renzimu, že nejsem šéfem gangu byrokratů. Jsem předsedou Evropské komise, politické instituce, a chci, aby premiéři tuto instituci respektovali,” pokračoval.

Kdyby bývalý předseda Evropské komise José Manuel Barroso poslouchal jen byrokraty, italský rozpočet by byl ošetřen úplně jinak, upozornil Juncker jen několik dní poté, co se Brusel rozhodl, že neodmítne poslední návrhy rozpočtů Francie a Itálie, které se komisi příliš nezdály.

Renzi na posledním evropském summitu kritizoval končící komisi, která upozornila Řím na „významný odklon” jeho rozpočtu od evropských fiskálních pravidel a vyzvala jej k nápravě. Italská vláda nakonec přepracovala svůj navrhovaný rozpočet a slíbila ušetřit další 4,5 miliardy eur, aby tak snížila strukturální schodek o více než 0,3 procentního bodu HDP. Původně chtěla dosáhnout poklesu o pouhou desetinu bodu.

Kritika Camerona

Juncker také kritizoval způsob, jakým Cameron představil britské veřejnosti povinnost zvýšit britský příspěvek do rozpočtu EU o 2,1 miliardy eur v důsledku zvýšení HDP v Británii. Cameron tvrdil, že Londýn rozhodně tuto sumu v prosinci, kdy se to od něj očekává, nezaplatí.

„To není britský problém, to je problém pro celou Evropskou unii, a my musíme najít obecnou odpověď,” řekl Juncker. „dopady jsou pro rozpočty některých států větší než pro Británii,” dodal.

Každá členská země EU přispívá do evropského rozpočtu každoročně celkových přibližně 135 miliard eur podle velikosti své ekonomiky.

„Evropské summity jsou k tomu, aby řešily problémy, ne aby je zvětšovaly,” uzavřel Juncker.

Reklama

Výběr článků

Načítám