Hlavní obsah

Šéf britské armády: Blair je naivní, odejděme z Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Přítomnost britských vojáků v Iráku zhoršuje bezpečnostní situaci nejen v této zemi, ale i po celém světě. Podle názoru britského náčelníka generálního štábu generála Richarda Dannatta, který zveřejnil britský deník Daily Mail, by proto britské jednotky měly být brzy staženy.

Článek

Projekt na obnovu Iráku po invazi byl slabý a založený víc na optimismu než na rozumném plánování, uvedl Dannatt v komentáři, který je podle světových médií neobvykle otevřený na tak vysoce postaveného vojenského činitele.

Dannatt podle svých slov nechce přímo říci, že bezpečnostní problémy, kterým Británie musí čelit po celém světě, jsou bezprostředně způsobeny přítomností jejích vojáků v Iráku, ale bez pochyby k nim podle něho přispívá.

Dannat: Blairova politika v Iráku je naivní

Proto by se na sedm tisíc vojáků v Iráku mělo "někdy brzy stáhnout", citovala Dannattova slova CNN, podle níž Blairovu politiku vůči Iráku označil generál za naivní.

Britské ministerstvo obrany ve své reakci na Dannattovy výroky uvedlo, že Británie je v Iráku se svými partnery s cílem podpořit tamní demokraticky zvolenou vládu a že k tomu má mandát Organizace spojených národů.

V rozhovoru pro zpravodajskou stanici BBC Dannatt svá slova obhajoval s tím, že promluvil "pro dobro armády", a zároveň popřel, že by chtěl vyvolat roztržku s vládou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám