Hlavní obsah

Sebekritika nestačí, Merkelová musí změnit politiku, řekl bavorský premiér

Berlín

Bavorský premiér a šéf německé Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer v úterý přivítal sebekritický tón v pondělním vystoupení kancléřky Angely Merkelové po neúspěchu své Křesťanskodemokratické unie (CDU) v zemských volbách v Berlíně. Podle listu Die Zeit a agentury DPA je to povzbuzující, ale spokojen není, protože zatím nevidí žádnou změnu v její migrační politice.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Bavorský premiér Horst Seehofer

Článek

Mnohé bylo pozoruhodné, mnohé bylo potěšitelné, ale není to změna, zdůraznil podle DPA Seehofer v hornofranckém Kloster Banzu. Bavorský premiér řekl, že není potřeba změna ve vysvětlování politiky ale v samotné politice, Narážel na vyjádření Merkelové, která sice přiznala, že na neúspěchu CDU a vzestupu Alternativy pro Německo se projevil dopad migrace, ale současně řekla, že je potřeba lépe vysvětlit cíle migrační politiky.

Seehofer postup kancléřky v uprchlické krizi dlouhodobě kritizuje a hrozí, že by ji ve spolkových volbách v roce 2017 nemusel podpořit, pokud nezmění migrační politiku.

Bavorský premiér v Kloster Banzu varoval, že pozvání Merkelové na listopadový sjezd CSU má smysl jenom tehdy, když před jeho konáním bude dosaženo shody mezi sesterskými stranami CDU a CSU. Taková shoda je možná, avšak nikoli zaručená. Tvrdí, že pro ni udělá vše, co může, ale hned dodal, že nikoli za cenu politického zjevení.

CSU požaduje stanovení stropu na počet přijímaných migrantů ve výši 200 000 běženců ročně. Kancléřka však strop odmítá. [celá zpráva]

Seehofer také vyzval ke změně politické taktiky. „Musíme opustit mód porážky. Musíme bojovat o většinu,“ apeloval. Podle něj lze ještě zvrátit výsledek boje o Spolkový sněm a uspět.

Výběr článků

Načítám