Hlavní obsah

Se sankcemi na narovnání vztahů zapomeňte, vzkázal do USA Medvěděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Sankce proti Rusku kvůli krizi na Ukrajině jsou „destruktivní” a „hloupé”. Dokud je Spojené státy nezruší, nemůžou počítat s obnovením vztahů s Moskvou. V rozhovoru pro televizi CNBC to ve středu řekl ruský premiér Dmitrij Medvěděv.

Foto: Yekaterina Shtukina/RIA Novosti/Pool, Reuters

Ruský premiér Dmitrij Medvěděv v rozhovoru s televizí CNBC

Článek

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov sice před pár týdny mluvil o potřebě znovu nastartovat vztahy s USA, ale to podle Medvěděva není na pořadu dne, dokud Američané nezmění přístup.

"To je naprosto nemožné. Aby bylo jasné: my jsme s těmito sankcemi nepřišli. Byli to naši mezinárodní partneři," citovala Medvěděva ČTK.

Ruský premiér doufá, že sankce budou brzy zrušeny. "Je nezbytné nechat všechno toto za sebou, vrátit se k normálu, možná znovu začít od nuly. Jedině pak bude možné hovořit o našich budoucích vztazích," konstatoval.

Ačkoliv sankce ruskou ekonomiku tvrdě zasáhly a rubl klesl vůči dolaru na historické minimum, Rusko podle Medvěděva krizi překoná. [celá zpráva]

Předseda ruské vlády se svým vzkazem vystoupil jen den poté, co se s podobným apelem kvůli sankcím obrátil na Evropskou unii ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. EU si podle něj má vybrat, zda chce být Rusku soupeřem, anebo partnerem. [celá zpráva]

USA a EU zavedly protiruské sankce v reakci na vměšování se Ruska do konfliktu na východní Ukrajině. Moskva ale podíl na krizi odmítá.
Sankce zasáhly přední ruské banky, energetické firmy i firmy spojené s obranným průmyslem. Týkají se také čelních politiků a podnikatelů, prezidenta Vladimira Putina, premiéra Medvěděva a šéfa diplomacie Lavrova však ne.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám