Hlavní obsah

Scientologové nemusí platit daně, je to charita, prohlásil nizozemský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amsterodam

Nizozemský odvolací soud rozhodl, že amsterodamská větev Scientologické církve je dobročinná organizace, a tudíž nemusí platit daně. Zrušil tak výrok soudu nižší instance, podle kterého Scientologická církev má platit daně, protože od svých přívrženců vybírá peníze za přednášky. Uvedla to ve čtvrtek agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Odvolací soud dospěl k závěru, že scientologické přednášky se zvlášť neliší od toho, co dělají či mohou dělat jiné duchovní organizace. Poznamenal také, že od placení přednášek jsou zproštěni členové Scientologické církve, kteří na to nemají peníze.

Scientologická církev vzbuzuje ve světě rozporuplné reakce. Někde je uznávanou církví, v jiných zemích je označovaná za sektu nepříznivě ovlivňující myšlení lidí a za bezohlednou hospodářskou organizaci.

Foto: Milan Malíček, Právo

John Travolta komunikuje s publikem v hotelu Thermal.

Scientologové mezi celebritami

Scientologickou církev založil v roce 1954 ve Spojených státech spisovatel sci-fi Ronald Hubbard. Jejím hlavním principem je víra v kosmické bytosti, které představují duši každého člověka a neustále se převtělují. Církev se orientuje na úředníky, manažery a svobodné profese. Ve světě má údajně deset miliónů stoupenců. Hlásí se k ní řada amerických celebrit, například herci Tom Cruise a John Travolta.

Scientologie je uznávána jako náboženství nejen ve Spojených státech, ale také například ve Švédsku a Španělsku. Naopak ve Francii, Německu a dalších zemích je kritizována a označována za sektu. V České republice scientologové začali před lety působit jako občanské sdružení. Ministerstvo školství kdysi označilo Scientologickou církev za nebezpečnou sektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám