Hlavní obsah

Schröder první čtyři měsíce bez funkce truchlil

BERLÍN

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder, jenž stál v čele německé vlády v letech 1998 až 2005, se přiznal, že první čtyři měsíce bez funkce byly pro něj velmi těžké. Uvedl to pro německý bulvární deník Bild. Schröder hodlá předložit nejen německé veřejnosti své politické memoáry.

Článek

"Myslím, že něco podobného prožívá každý, kdo musí začít něco nového, zvláště pak v mém věku," říká dvaašedesátiletý Schröder. Jeho memoáry nazvané Rozhodnutí - můj život v politice přijdou na trh příští sobotu a o čtvrteční berlínskou prezentaci už nyní projevují média mimořádný zájem.

K napsání se prý Schröder odhodlal hned po volbách, kdy věděl, že o kancléřský úřad přijde. Jeho sociální demokracie (SPD) loni v září prohrála jen o jedno procento hlasů s křesťanským blokem CDU/CSU nynější kancléřky Angely Merkelové.

"Navenek jsem přirozeně musel trvat na vládním nároku, aby SPD měla dobrou výchozí pozici v koaličních jednáních," připomíná Schröder několik povolebních dnů, kdy k překvapení veřejnosti a médií lpěl na kancléřském úřadu. Asi deset dnů po volbách se CDU/CSU a SPD dohodly na vytvoření vlády velké koalice, do které ale už Schröder nevstoupil.

Kniha podle exkancléře popisuje hlavně sedm let u moci. Čtenář se prý mimo jiné dozví, jak skutečně padlo jeho osudové rozhodnutí vyvolat předčasné volby, nebo co říká nynější velké koalici. Schröder se dosud k vládě Merkelové příliš nevyjadřoval.

Časopisu Der Spiegel, který vyjde v pondělí, ale už předem prozradil, že u své nástupkyně postrádá schopnost vést a prosazovat rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám