Hlavní obsah

Savčenková propadla v ukrajinských volbách, dostala jen osm hlasů

Kyjev

Drtivou ránu ve své politické kariéře utržila v ukrajinských parlamentních volbách bývalá armádní důstojnice Nadija Savčenková. Kontroverzní ukrajinská politička kandidovala jako nezávislá v Doněcké oblasti na východě země. Do parlamentu se nejen nedostala, ale její kandidaturu podpořilo pouhých osm voličů, vyplývá to z konečných volebních výsledků.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Nadija Savčenková

Článek

Někdejší důstojnice ukrajinského vojenského letectva se stala národní hrdinkou, když ji jako dobrovolnici zajali na východě země proruští separatisté a předali Rusům. Savčenková strávila dva roky v ruském vězení, kde několikrát držela hladovku. Po propuštění v roce 2016 se stala ukrajinskou poslankyní.

Víc než rok strávila Savčenková ve vazbě i na Ukrajině, kde byla obviněna z velezrady, z pokusu o státní převrat a z přípravy teroristického útoku. Obvinění si vysloužila za údajnou přípravu ozbrojeného útoku na kyjevský parlament s použitím granátů a automatických střelných zbraní. Savčenková obvinění odmítala a tvrdila, že jde o snahu dnes už bývalého prezidenta Petra Porošenka zbavit se oponentů.

Na svobodu byla propuštěna letos v polovině dubna, stíhání ale zastaveno nebylo. Savčenková neskrývala prezidentské ambice, po drtivém nástupu Volodymyra Zelenského k moci v dubnových prezidentských volbách spoléhala alespoň na poslanecký mandát.

Ukrajinský parlament
Parlament se na Ukrajině volí na pět let. Má 450 křesel, z nichž 26 zůstává kvůli krymské anexi a donbaské válce volných. Podle stranických seznamů bylo zvoleno 225 poslanců, ve většinovém systému 199. O mandáty se ucházela zhruba šedesátka stran, v obvodech s většinovým systémem pak kolem 3000 kandidátů.

Ukrajinci vybírali nové poslance v předčasných parlamentních volbách v neděli. Nový prezident Volodymyr Zelenskyj je vypsal po své inauguraci, protože jeho strana Služebník lidu, která vznikla loni, bodovala v průzkumech, ale neměla v parlamentu žádného poslance.

Po sečtení většiny hlasů to vypadá na drtivé vítězství Zelenského strany, získá přes 40 procent hlasů a v novém parlamentu by měla mít většinu křesel.

Do ukrajinského parlamentu pronikne poprvé také černošský poslanec, uvedla stanice BBC na svém ruskojazyčném webu – za prezidentovu stranu uspěl osmadvacetiletý olympionik Žan Beleňuk.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám