Hlavní obsah

Sarkozyho vítězství rozpoutalo v ulicích Francie bitky

PAŘÍŽ

V Paříži a dalších francouzských městech vypukly v prvních hodinách po zvolení konzervativce Nicolase Sarkozyho novým prezidentem incidenty, které vyvolali zejména jeho levicoví odpůrci a skupiny mladých výtržníků z některých předměstí. Při násilnostech bylo zapáleno 730 aut, lehce zraněno několik policistů. Na 590 výtržníků bylo zadrženo.

Článek

V Paříži demonstrovali Sarkozyho odpůrci na náměstí Bastily. Někteří zaútočili na policisty dlažebními kostkami a vytrhanými dopravními značkami, policie odpovídala slzným plynem. Náměstí bylo vyklizeno kolem půlnoci, oznámila televize LCI.

Sarkozy v prezidentských volbách porazil socialistku Ségolene Royalovou poměrem 53:47 procent hlasů. [celá zpráva]

Na předměstích Paříže opět hořela auta

Napjatou situaci hlásila policie z některých pařížských předměstí, která byla předloni kolébkou bouří, jež se pak rozlily po celé Francii. Kromě desítek aut bylo zapáleno také sídlo jedné asociace v Asnieres. Policie zaznamenala také přesuny skupin mladých lidí vyzbrojených baseballovými pálkami, nebyly ale zaznamenány žádné střety.

Šarvátky mezi policií a demonstranty vypukly také v Lille, Štrasburku, Lyonu, Marseille, Nantes, Bordeaux nebo Orléansu. V některých městech, jako třeba v Toulouse, také hořela auta. Demonstrací se všude zúčastnilo několik set lidí, jen v Bordeaux a v Toulouse odhadli svědci počet účastníků na asi dva tisíce.

"Sarko, fašoune, dostaneme tě"

Demonstranti vykřikovali hesla jako "Sarko, fašoune, dostaneme tě". Sarkozy podráždil levici a krajní levici, když jako ministr vnitra bez servítků označil pachatele násilností během předloňských nepokojů za sebranku. Vyneslo mu to obvinění, že tím přilil olej do ohně. Už předtím byl obviňován z autoritářství.

François Hollande, první tajemník Socialistické strany, která vyslala do voleb Sarkozyho soupeřku Ségolene Royalovou, už v neděli večer vyzval její příznivce, aby "spolkli zklamání", přijali porážku a soustředili se na blížící se parlamentní volby.

Reklama

Související články

Francouzi si vybírají prezidenta

Ve Francii začalo v neděli v 8 hodin druhé kolo prezidentských voleb. Utkají se v něm kandidát vládní pravice Nicolas Sarkozy a socialistka Ségolene Royalová....

Výběr článků

Načítám