Hlavní obsah

Sarkozy si vydupal lepší místo u stolu na summitu NATO

Právo, DPA, vlp
PAŘÍŽ

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy pohrozil, že se nezúčastní oslav 60. výročí založeno NATO, pokud si nebude moci vybrat místo u konferenčního stolu. Německý týdeník Der Spiegel dále napsal, že Sarkozy odmítl zasedací pořádek v abecedním pořadí podle názvů členských států.

Foto: Gerard Cerles/Pool , Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Trvá na tom, že při jednání počátkem května na summitu Aliance ve francouzském Štrasburku a v německých městech Baden-Baden a Kehl musí sedět vedle generálního tajemníka NATO Jaapa de Hoop Scheffera.

Spiegel dále uvedl, že Sarkozyho stanovisko představitelům Aliance v Bruselu tlumočili francouzští diplomaté. Podle kompromisního návrhu má nakonec Sarkozy za přítomnosti televizních kamer sedět v sále po Schefferově pravici,zatímco německá kancléřka Angela Merkelová zaujme místo vlevo.

Za zavřenými dveřmi si nejvyšší činitelé 26 členských zemí vymění místa a budou sedět v souladu s tradicí podle abecedního pořadí názvů jednotlivých zemích.

Význam, který Sarkozy přisuzuje místu u stolu, by mohl souviset se záměrem Francie vrátit se na květnové vrcholné schůzce do velitelských struktur Aliance. Francie se z rozhodnutí tehdejšího prezidenta Charlese de Gaulla v roce 1966 z NATO částečně stáhla, avšak jí zůstalo zvláštní postavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám