Hlavní obsah

Sarkozy: Papandreu byl zoufalý. Myslel jsem, že ho Angela zardousí

Další část z uniklého zákulisního rozhovoru, který mezi sebou minulý týden na summitu G20 vedli francouzský prezident Nicolas Sarkozy a jeho americký protějšek Barack Obama, prozrazuje smýšlení šéfa Elysejského paláce o odstupujícím řeckém premiérovi Jorgosi Papandreovi.

Článek

Sarkozi Obamovi řekl, že Papandreův nečekaný návrh uspořádat referendum o dohodnuté finanční pomoci je výplod zoufalého muže, kterého ani nemá cenu kritizovat. Z konverzace podle agentury Reuters citují řecké servery. Podle francouzských médií použil Sarkozy ještě ostřejší slova a Řeky nepřímo označil za "nuly".

Jednotlivá média se shodují, že francouzský prezident se v soukromém rozhovoru minulý čtvrtek v Cannes o Papandreovi vyjadřoval jako o "pomatenci", jehož návrh na referendum ani nemá cenu kritizovat, protože Papandreu je "deprimovaný".

Ještě jsem Angelu neviděl v takovém rozpoložení. V jednu chvíli jsem myslel, že ho zardousí
Nicolas Sarkozy

Podle francouzského časopisu Le Canard Enchain však Sarkozy volil mnohem ostřejší slova. "Už se nezastaví před ničím, je to naprostý blázen," rozohnil se prý Sarkozy a postěžoval si, že Papandreu Francouzům "zkazil summit G20".

"Papandreu si myslel, že nás může napálit, ale pak stanul tváří v tvář partnerům. Ještě jsem Angelu (německou kancléřku Merkelovou) neviděl v takovém rozpoložení. V jednu chvíli jsem myslel, že ho zardousí," citoval časopis Sarkozyho.

"Francouzi a další Evropané jednou přestanou Řekům pomáhat. Řeknou si: My si pouštíme žilou kvůli těmto nulám, které nechtějí provádět reformy," řekl prý francouzský prezident a dodal: "Ta země žije v anarchii."

Strefil se i do Netanjahua

Jde o stejný rozhovor, který zachytila záznamová technika rozhlasových reportérů a z něhož média citovala už dříve. Sarkozy tak údajně označil izraelského premiéra Benjamina Netanjahua za lháře. "Nemůžu ho (Netanjahua) už ani vidět, je to lhář," prohlásil prý Sarkozy. "Ty ho máš plné zuby, ale já s ním musím jednat den co den," řekl na to lakonicky Obama.

Sarkozy a Obama se údajně shodli, že Papandreu se oznámením referenda dopustil obrovské chyby na evropské úrovni, i když nakonec od svého plánu upustil.

Papandreu minulý týden svým záměrem vyhlásit referendum konsternoval evropské i řecké politiky. Návrh totiž přišel jako blesk z čistého nebe jen několik hodin poté, co se lídři eurozóny s Řeckem dohodli na pomoci výměnou za další úsporná opatření. Plán byl záhy odvolán a Papandreu ohlásil svůj odchod.

V čele nové řecké přechodné koaliční vlády bude Lukas Papadimos, bývalý viceprezident Evropské centrální banky. Oznámil to ve čtvrtek po více než čtyřhodinovém jednání šéfů politických stran prezidentský úřad.

Vláda by měla složit přísahu v pátek a vést zemi do únorových předčasných voleb. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám