Hlavní obsah

Sarkozy má na krku nařčení z finančních machinací

– Paříž

Ve Francii se objevilo svědectví, které je 110 dní před dubnovými prezidentskými volbami nepříjemné pro současnou hlavu státu Nicolase Sarkozyho. Napsal to v pondělí francouzský pravicový deník Le Figaro a další místní média.

Foto: Eric Feferberg, Reuters

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy

Článek

Bývalý vysoký úředník francouzského ministerstva obrany Gérard-Philippe Menayas podle tisku v prosinci řekl vyšetřujícímu soudci, že Sarkozy jako někdejší ministr financí věděl o finančních machinacích kolem prodeje francouzských zbraní do Pákistánu v roce 1994. Toto svědectví má podle deníku Le Figaro zásadní význam pro vyšetřující soudce.

Případ se datuje do doby, kdy byla nynější hlava státu ministrem pro rozpočet ve vládě Sarkozyho ochránce, premiéra Édouarda Balladura. V roce 1994 Francouzi s Pákistánem uzavřeli dohodu o prodeji tří ponorek Agosta 90 za zhruba 950 miliónů dolarů (dnes zhruba 17,17 miliardy korun). Kontrakt zajistily úplatky pro pákistánské politiky a generály a provize pro zprostředkovatele.

Provize prostředníkům ovšem tehdejší zákony připouštěly. S čím má dnes Sarkozy problém, jsou nařčení, že se k vládě vrátily nezákonné provize ve výši dvou miliónů eur (dnes přes 49 miliónů korun), které byly použity na kampaň před prezidentskými volbami, v nichž ale v roce 1995 Balladur neuspěl proti Jacquesovi Chirakovi. Sarkozy nebyl jen Balladurův ministr, ale i pokladník a mluvčí jeho kampaně.

Francouzi budou volit prezidenta 22. dubna a pravděpodobně ještě v druhém kole 6. května. Sarkozy zatím svoji nominaci oficiálně neohlásil. Očekává se, že tak učiní v únoru.

Favoritem v průzkumech je socialista Francois Hollande.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám