Hlavní obsah

Sarkozy čelí skandálu s nelegálními platbami za kampaň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy se potýká s největší politickou krizí za své funkční období, které trvá od roku 2007, uvedla agentura AFP. Sarkozy údajně získal pro svou volební kampaň nelegální platbu v hotovosti, v přepočtu se mělo jednat o částku 3,8 miliónu korun. Prezident celou aféru popřel.

Článek

Bývalá účetní miliardářky Liliane Bettencourtové v rozhovoru, který v neděli zveřejnila francouzská média, uvedla, že někdejší pokladník Sarkozyho pravicové strany UMP a současný ministr práce Eric Woerth převzal tajně od zástupce Bettencourtové 150 000 eur (3,8 miliónu korun) v hotovosti na financování Sarkozyho kampaně na jaře 2007.

Bývalá účetní, která se představuje jako Claire T. a prý již vše vypověděla na policii, dále tvrdí, že Sarkozy, když byl starostou pařížského předměstí Neuilly v letech 1983 až 2002 dostával od rodiny Bettencourtových "svou obálku".

"Všichni v domě věděli, že Sarkozy také chodil za Bettencourtovými pro braní peněz," zdůraznila žena, která prý u nejbohatší Francouzky pracovala 12 let.

Podle Sarkozyho jde o nepodloženou pomluvu

Sarkozy tato obvinění označil za ničím nepodloženou pomluvu, jejímž cílem je pošpinit jeho i Woertha. Ministr práce, na jehož bedrech leží hlavní tíha reforem prosazovaných Sarkozym, se vyjádřil stejně a zdůraznil, že nehodlá podat demisi.

Pokud by se dar ve výši 3,8 miliónů korun potvrdil, byl by protiprávní. Zákon o financování politických stran totiž povoluje jen 7500 eur na stranu ročně a 4600 eur na kandidáta při volbách, poznamenala agentura AFP.

Ministr Woerth je v poslední době terčem kritiky i za to, že v minulých letech, kdy byl ministrem rozpočtu, jeho manželka spravovala část majetku dědičky firmy L'Oréal Liliane Bettencourtové, která je podezřelá z daňových úniků.

Další dva skandály členů vlády

Vládou již v posledních dnech otřásl skandál dvou jejích členů. Státní tajemník Christian Blanc podal demisi poté, co se ukázalo, že ze státní pokladny si nakoupil doutníky za více než 12 000 eur (zhruba 308 000 korun). [celá zpráva]

Státní tajemník pro rozvojovou spolupráci Alain Joyandet odešel po zprávách, že zpronevěřil státní prostředky na rozšíření svého soukromého domu a letěl na služební cestu drahým soukromým tryskáčem.

Deník Le Figaro, označovaný AFP za list blízký současné moci, uvedl, že Sarkozy hodlá urychlit změny ve vládě, se kterými počítal v říjnu. List zveřejnil výsledek průzkumu, podle kterého si 69 procent Francouzů přeje, aby se změny ve vládě uskutečnily hned nebo v příštích týdnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám