Hlavní obsah

Sankce vůči Íránu jsou arogantní, řekl turecký premiér

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předseda turecké vlády Recep Tayyip Erdogan o víkendu řekl, že země kritizující Írán kvůli jeho jaderného programu by se nejdříve měly vzdát svých vlastních jaderných zbraní. Sankce, které byly na Írán kvůli tomuto programu uvaleny, označil za arogantní.

Článek

"Ti, kdo kritizují íránský jaderný program, dál vlastní tytéž zbraně. Myslím, že ti, kdo zastávají takový postoj, kdo chtějí tyto arogantní sankce, se mají nejprve těchto zbraní vzdát. Tento názor sdílíme s našimi íránskými přáteli, našimi bratry," řekl Erdogan v televizním projevu.   

Agentura Reuters napsal, že Erdoganův postoj prohloubil obavy Západu, že Turecko, jediný muslimský člen NATO, se možná na úkor svých západních spojenců obrací víc k islámskému světu.

Erdogan také žádal, aby se jaderných zbraní zbavil Blízký východ. Jediná tamní země, která podle všeobecného přesvědčení jaderné zbraně má, i když to odmítá potvrdit, je Izrael.    

Írán prohlašuje, že mu jde jen o mírové využití atomu, jak ho k tomu opravňují mezinárodní smlouvy. Západ ho podezírá, že chce ve skutečnosti získat jadernou zbraň. Írán o tom jedná s šesticí mocností tvořenou stálými členy Rady bezpečnosti a Německem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám