Hlavní obsah

Šance na nalezení někoho živého pod ledovcem je malá, těla jsou roztrhaná

• Aktualizováno

Italští záchranáři stále pátrají po obětech nedělního sesuvu ledovce v oblasti hory Marmolada. Šance, že najdou někoho živého, není podle nich vysoká. Těla obětí je navíc obtížně identifikovat, protože led je roztrhal.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Utržený ledovec v italských AlpáchVideo: Reuters

 
Článek

Je to „nepředstavitelná katastrofa, takový masakr, že bude obtížné určit přesnou totožnost obětí, protože těla byla roztrhána” proudem ledu a kamení, sdělili agentuře ANSA vyšetřovatelé. Bloky valícího se ledu a kamenů měly desítky i stovky kilogramů.

Záchranář Gino Comelli popsal, že na ledovci nacházejí batohy či přilby. Jeho kolega popsal, že někteří lidé, kteří byli zavaleni, sestupovali či vystupovali po ledovci pomocí maček.

Poblíž sesuvu vede výstup na horu Marmolada a v neděli se tam v hezkém počasí pohybovaly desítky lidí. Podle šéfa Tridentské provincie Maurizia Fugattiho zemřelo při sesuvu sedm lidí, osm bylo zraněno a dalších 14 se pohřešuje. Identifikována byla národnost pouze tří obětí, jednou z nich by měl být Čech, další tři Češi se pohřešují.

U blízkého alpského areálu se nalezla čtyři zahraniční auta, ke kterým se nikdo nepřihlásil. Dva vozy mají českou poznávací značku.

Česká diplomacie stále nemá žádné oficiální informace od italských úřadů. Na krizovou linku ministerstva zahraničí se dosud obrátilo několik českých občanů, kteří někoho v oblasti pohřešovali.

„Drtivou většinu těchto podnětů už se podařilo vyřešit, že se ti lidé buď sami ozvali, nebo my jsme zjistili, že jsou v pořádku,“ řekla odpoledne Mariana Wernerová z odboru komunikace Černínského paláce.

Sesuv nelze předvídat

Masa ledu a kamení se po úbočí hory řítila rychlostí až 300 kilometrů za hodinu, napsal list Il Messaggero.

Foto: Alpine Rescue Services, Reuters

V oblasti Marmolada se uvolnil kus ledovce.

Horský vůdce Josef Šimůnek v České televizi řekl, že podobné neštěstí nelze předvídat a stane se nečekaně, indikátorem může být teplé počasí, které pravděpodobnost zvyšuje. Připomněl, že minulou zimu napadlo méně sněhu a ledovec byl obnažený.

Dodal, že ve chvíli, kdy se valí kusy ledu a kamení o váze desítek až stovek kilogram, tak už člověk, který jim stojí v cestě, toho moc dělat nemůže. Na rozdíl od laviny, kde mu může pomoci potřebné vybavení. V případě utrženého ledovce už mu pomůže jen štěstí.

Foto: Borut Zivulovic, Reuters

Místo sesuvu ledovce v italských Alpách

Na vrcholu Marmolady, nejvyšší hor Dolomit, bylo o víkendu naměřeno deset stupňů Celsia, což je teplotní rekord. Vrchol je ve výšce 3343 metrů nad mořem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Záchrana po sesuvu ledovce v italských AlpáchVideo: Reuters

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám