Hlavní obsah

Šakal u pařížského soudu žádá o zrušení doživotního trestu

Paříž

Terorista Ilyich Ramírez Sánchez, známý pod přezdívkami Carlos nebo Šakal, stanul v pondělí v Paříži znovu před soudem. Domáhá se zrušení svého doživotního trestu za pumové útoky ve Francii v 80. letech, při nichž přišlo o život 11 lidí.

Foto: ČTK/AP

Šakal při svém zatčení v Súdánu v roce 1994

Článek

Šakal, který si odpykává ještě jedno doživotí za tři vraždy z roku 1975, hned na úvod odvolacího řízení požádal o soudem určené obhájce. Venezuela mu podle jeho slov nehradí soudní výlohy, a tak musel svého obhájce propustit. „Zakázal jsem svému právníkovi přijít a hájit mě,“ citovala jeho výrok agentura AFP.

Třiašedesátiletý Venezuelan tvrdí, že se na útocích nepodílel. Podle serveru BBC se očekává, že u soudu bude argumentovat nespolehlivostí důkazů, na jejichž základě byl usvědčen. Šakal byl po svém dopadení francouzskými speciálními silami v Súdánu v roce 1994 odsouzen až poté, co se obžalobě podařilo získat tajné dokumenty z archivu bývalé východoněmecké tajné služby Stasi.

Byl odsouzen za výbuchy bomb ve vlacích v březnu 1982 a na Nový rok 1983 a také na nádraží v Marseille a před redakcí protisyrských novin v Paříži. Útoky si vyžádaly 11 mrtvých a více než sto zraněných.

Šakal se narodil v bohaté venezuelské rodině. Po studiích v Moskvě se přidal k Lidové frontě pro osvobození Palestiny a později konvertoval k islámu. Proslul jako organizátor bombových útoků, atentátů a únosů. Sám se před soudem popsal jako bojovník a profesionální revolucionář. „Jsem živoucí archiv. Většina lidí mé úrovně je už mrtvá,“ prohlásil také. Přezdívku získal poté, co se u něj našel výtisk románu Fredericka Forsytha Den pro Šakala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám