Hlavní obsah

Sacharovovu cenu za lidská práva získal saúdskoarabský bloger

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štrasburk

Sacharovovu cenu za svobodu myšlení letos získal saúdskoarabský bloger Raíf Badáví, odsouzený za údajnou urážku islámu. Oznámil to ve čtvrtek předseda Evropského parlamentu, který tuto cenu uděluje. Slavnostní předání ceny se uskuteční 16. prosince ve Štrasburku.

Foto: Amnesty International/Handout, Reuters

Raíf Badáví

Článek

"V případě pana Badávího se nerespektují základní lidská práva," uvedl při vyhlašování ceny předseda europarlamentu Martin Schulz. Saúdskou Arábii vybídl, aby Badávího propustila a ten si mohl cenu vyzvednout.

Badáví je zakladatelem internetové stránky Free Saudi Liberals. V roce 2012 byl zatčen a za údajnou urážku islámu na svém webu později odsouzen k desetiletému trestu vězení, 1000 ranám bičem a pokutě. Trest bičování se začal vykonávat letos v lednu, kdy dostal prvních 50 ran. Po ostré mezinárodní kritice byl výkon zbylé části trestu odložen.

Ocenění pojmenované po sovětském vědci a disidentovi Andreji Sacharovovi uděluje Evropský parlament každoročně od roku 1988 jako výraz ocenění za podporu lidských práv a základních svobod.

Reklama

Výběr článků

Načítám