Hlavní obsah

Saakašvilimu na Ukrajině hrozí pět let žaláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Pracovníci ukrajinské pohraniční stráže v úterý ve Lvově seznámili Michaila Saakašviliho s protokolem o nezákonném překročení ukrajinských hranic. Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor se ho podle dokumentu dopustil v neděli, kdy se s pomocí svých stoupenců dostal na ukrajinské území přes polsko-ukrajinský pohraniční přechod Šehyni zablokovaný policií.

Foto: Gleb Garanich, Reuters

Bývalý gruzínský prezident a oděský gubernátor Michail Saakašvili

Článek

Saakašvili se s pohraničníky setkal v přítomnosti svých advokátů a novinářů ve lvovském hotelu, kde dočasně pobývá. Už v pondělí začala podle ukrajinských médií gruzínského politika kvůli incidentu na hranicích stíhat ukrajinská policie. Pokud by byl postaven před soud, hrozí mu až pětileté vězení.

Muž bez občanství

Saakašvili tvrdí, že mu při přechodu hranic ukrajinští pohraničníci odebrali pas, což ovšem ukrajinská oficiální místa popírají. Pas má pouze symbolický význam, protože prezident Petro Porošenko odňal Saakašvilimu ukrajinské občanství. Gruzínský exprezident je proto bez občanství. Tím, že přijal ukrajinské občanství totiž přišel o to ze své domovské Gruzie. [celá zpráva]

Gruzínský exprezident původně Porošenka podporoval, od loňska ho tvrdě kritizuje za údajné tolerování korupce.

Po odjezdu ze Lvova se chce gruzínský exprezident vydat na cestu po Ukrajině, aby podle svých slov "shromáždil požadavky lidu". Pak prý pojede do Kyjeva, aby seznam předal vládě. „Do Kyjeva dorazím v nejbližších dnech nebo týdnech poté, co procestuji celou Ukrajinu," prohlásil.

Proti prezidentovi ani premiérovi Volodymyru Hrojsmanovi prý osobně nic nemá. Vadí mu ale "zlodějna státní moci".

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám