Hlavní obsah

Saakašvili přišel v Kyjevě k výslechu, vypovídat ale odmítl

Kyjev

Gruzínský exprezident a vůdce ukrajinské strany Hnutí nových sil Michail Saakašvili se v pondělí dostavil k výslechu na kyjevskou prokuraturu, vypovídat ale odmítl. Oznámila to agentura Unian. Saakašvili byl zadržen před deseti dny, krátce nato ale nařídil kyjevský obvodní soud jeho propuštění a politik je stíhán na svobodě.

Foto: Evgeniy Maloletka, ČTK/AP

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili

Článek

Bývalý spojenec a nynější sok prezidenta Petra Porošenka je obviněn ze zločinného spiknutí a z napomáhání zločinecké organizaci. Hrozí mu pět let vězení. Saakašvili jakékoli provinění popírá a kauzu označuje za politicky motivovanou mstu ukrajinského režimu.

Před výslechem gruzínský exprezident prohlásil, že prokurátoři nemají právo provádět vyšetřovací úkony. Je prý ochoten vypovídat, ale pouze před „zplnomocněným orgánem, kterým je vyšetřovací sekce (kontrarozvědky) SBU”. Příčiny svého stanoviska neobjasnil.

Saakašvili po roztržce s Porošenkem přišel o ukrajinské občanství a podle kyjevských médií mu hrozí vyhoštění do Gruzie, kde je stíhán pro zneužití úřadu. Ukrajinská generální prokuratura oznámila, že po dnešním neúspěchu obviněného znovu vyzve, aby se k výslechu dostavil.

Po odebrání ukrajinského občanství nesměl Saakašvili vstoupit na ukrajinské území, v září ho ale skupina jeho stoupenců násilím převedla přes polsko-ukrajinskou hranici. Po příjezdu do Kyjeva byl zadržen až napodruhé, první pokus zmařil dav jeho příznivců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám