Hlavní obsah

S terorismem musí něco udělat stát, řekl Abdeslamův otec ve francouzském rádiu

Paříž

Otec Salaha Abdeslama, jediného přeživšího podezřelého, který se měl podílet na loňském masakru v Paříži, nechápe, co se jeho synovi tehdy honilo hlavou. On sám se podle svých slov v Belgii cítil dobře. Rozumí však tomu, že si jeho syn zaslouží spravedlivý trest. Za to, aby se nic podobného neopakovalo, je podle něj nicméně odpovědný stát.

Foto: Profimedia.cz

Salah Abdeslam (vpravo) a Mohamed Abrini na benzínové stanici v Ressons 11. listopadu 2015. Záběr z bezpečnostní kamery

Článek

„Nevím, jak se do toho děti zapletly. Opravdu nechápu, co se jim odehrává v hlavě. Žiji v Belgii už 40 let. Přišli jsme sem a byli jsme šťastní. Chodívali jsme ven a smáli se. Teď nemůžeme ani vyjít z domu. Tohle musí skončit. Stát s tím musí něco udělat,“ řekl v rozhovoru pro francouzskou rozhlasovou stanici Europe 1 67letý otec Salaha Abdeslama, který si nepřál zveřejnit své jméno. Rozhovor se konal před vazební věznicí v Bruggách, kde Salah Abdeslam čeká na vydání do Francie.

K případu svých synů, z nichž jeden, Brahim, po útocích spáchal sebevražedný atentát na bulváru Voltaire, se vyjádřil jejich otec vůbec poprvé.

„Promluvím před soudci a on (Salah Abdeslam) bude souzen. To je spravedlnost. Ti, kdo něco provedli, za to musí zaplatit. Doufám, že se budou před soudci zpovídat všichni,” dodal.

Dvě skupiny teroristů 13. listopadu loňského roku zaútočily na několika místech francouzské metropole na civilní cíle, povraždili 130 lidí a desítky dalších jich zranili. [celá zpráva]

Nejhledanější terorista Evropy

Salah Abdeslam se jakožto jediný přeživší přímý účastník pařížského masakru stal nejhledanějším mužem Evropy. 18. března byl dopaden v Bruselu a začal spolupracovat s policisty. Přiznal se, že džihádistům zajišťoval logistické zázemí.

Francie požádala o jeho vydání, s čímž belgický soud vyjádřil souhlas. Kvůli vyšetřování přestřelky v Belgii byl ale vydávací proces v pátek pozastaven.

Související téma:

Foto: Belgian Interior Ministry

Salah Abdeslam

Abdeslamova dlouholetého přítele Mohameda Abriniho dopadla belgická policie v pátek. Také Abrini je podezřelý z podílu na pařížských atentátech z loňského 13. listopadu, které si vyžádaly 130 obětí, připomněla ČTK. Přiznal se i k tomu, že je oním "mužem v klobouku" na záběrech z bruselského letiště Zaventem, a podílel se tedy i na atentátech v Bruselu z 22. března. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám