Hlavní obsah

S ležící sebevražedkyní na dálnici měl řidič podle švýcarského soudu počítat

Bern

S podmínkou a pokutou odešel minulý týden od švýcarského soudu řidič, který loni na dálnici usmrtil sebevražedkyni, která si lehla na vozovku. Nejmenovaný řidič byl shledán vinným, přestože neporušil žádný dopravní předpis. Soudce konstatoval, že měl jet tak, aby zvládl reagovat na nečekanou situaci, jakou je například překážka na silnici. V tomto případě člověk. Informoval o tom server Local.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Nejsem vinnou stranou sporu, jsem oběť,“ prohlásil řidič podle listu Berner Zeitung.

Soud řidiče potrestal přesto, že jel takřka vzorově. Ve Švýcarsku je na dálnici povolena rychlost 120 kilometrů v hodině, řidič jel jen stovkou, svítil a byl střízlivý. Když ženu na dálnici spatřil, šlápl na brzdu a pokusil se strhnout řízení. Nestihl to.

Soud teď řidiči uložil podmíněný trest patnácti dní vězení a pokutu 210 franků, což odpovídá pěti tisícům korunám. Dalších 8 700 franků (210,5 tisíce korun) musí odsouzený řidič zaplatit za soudní výlohy.

Podobný případ už švýcarská justice řešila. V srpnu roku 2015 soud očistil policistku, která spěchala k případu a přejela dvaadvacetiletého člověka, jenž opilý usnul na silnici. Soud tehdy konstatoval, že šlo o „zcela výjimečnou a neočekávatelnou událost“. Policistku osvobodil.

Reklama

Výběr článků

Načítám