Hlavní obsah

Ruští žoldnéři měli brutálně utýrat syrského dezertéra, Novaja gazeta zveřejnila video

Moskva

Ruský opoziční server Novaja gazeta zveřejnil záběry z brutální vraždy syrského dezertéra, které se před dvěma lety údajně dopustili příslušníci soukromé takzvané Vagnerovy armády, skupiny ruských žoldnéřů operující na Blízkém východě. Mluvčí Kremlu záběry označil za šokující.

Foto: Youtube

Otisk z videa zveřejněného listem Novaja gazeta

Článek

Podle ruského serveru k brutální vraždě došlo v červnu 2017 v syrské provincii Homs. Obětí se stal Syřan, který dezertoval z armády věrné prezidentu Bašáru Asadovi, jehož Moskva podporuje. Vojáci svou oběť ubili kladivem, odřízli jí nožem hlavu, polní lopatkou uťali ruce, trup pověsili za nohy a spálili.

Vrahové na videu hovoří plynně rusky, někteří mají zakryté tváře. Novaja gazeta jednoho z nich identifikovala jako příslušníka rozvědky Vagnerovy skupiny Stanislava D.

Nejméně dvanáct mrtvých způsobil výbuch nálože ukryté v automobilu v Sýrii

Blízký a Střední východ

Operují po celém světě

Žoldnéři Vagnerovy armády podle ruského tisku operují či operovali na Ukrajině, v Sýrii, Iráku, Libyi, Středoafrické republice a jiných zemích. Organizaci údajně financuje miliardář Jevgenij Prigožin, blízký spojenec ruského prezidenta Vladimira Putina.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek podle agentury Interfax označil video publikované opozičním serverem za šokující. "Nevím, do jaké míry jsou správné závěry, k nimž (server) dospěl. V každém případě k tomu nemůžu nic sdělit, k těmto lidem nemáme žádný vztah," řekl mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám