Hlavní obsah

Ruští poslanci navrhli zrušení sankcí, dostali stranickou důtku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Přísné stranické pokárání si vysloužila trojice poslanců levicové strany Spravedlivé Rusko, která v parlamentu předložila návrh zákona blokující zákaz dovozu západních potravin do Ruska.

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Ruská Státní duma na archivním snímku

Článek

V tiskové zprávě stranického vedení zveřejněné v Moskvě se praví, že poslanci porušili partajní disciplínu a byli potrestáni důtkou. Vedení strany prý o svém návrhu předem neinformovali.

Poslanci Spravedlivého Ruska Valerij Zubov, Sergej Doronin a Michail Serďuk v návrhu zákona o zrušení embarga uvedli, že zákaz je v rozporu s článkem ústavy, podle kterého „má každý právo na svobodné využívání svých schopností a majetku pro podnikatelskou a jinou hospodářskou činnost, nezakázanou zákonem“.

Vedení strany, která v parlamentu většinou podporuje politické kroky dominantní strany Jednotné Rusko, ale jejich názor nesdílí.

Stranický „podraz“

Místopředseda Státní dumy za Spravedlivé Rusko Nikolaj Levičev označil jejich iniciativu za „podraz“. Strana má podle něj zavedenou proceduru, podle níž mají být návrhy zákonů předloženy stranickému vedení deset dní předtím, než poslanci doručí text parlamentu. To se podle Levičeva nestalo.

Moskva loni v srpnu vyhlásila na dobu jednoho roku embargo na dovoz některých potravin ze zemí, které předtím zavedly proti Rusku sankce kvůli jeho postupu v ukrajinské krizi. Jde o Spojené státy, Evropskou unii, Kanadu, Austrálii a Norsko. Zákaz se týká ryb, masa, ovoce, zeleniny a mléčných výrobků.

Embargo vyvolalo na ruském trhu problémy, protože řada dosud dovážených produktů na ruském trhu nemá náhradu. Potíže umocnil prudký pád rublu, který vedl k růstu cen nejen dovážených, ale i domácích potravin.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukončeme válku sankcí, vyzývá Moskva

Moskva si vyhradila právo adekvátně reagovat na nové sankce, které na Rusko kvůli Ukrajině uvalila Kanada. Ruské ministerstvo zahraničí uvedlo, že Moskva...

Výběr článků

Načítám