Hlavní obsah

Ruští kontroloři se nedopočítali více než 700 miliard

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Na rekordní sumu 718,5 miliardy rublů (asi 460 miliard Kč) vyčíslila účetní komora, ruská obdoba nejvyššího kontrolního úřadu, zpronevěry a další nesrovnalosti v loňském utrácení státních peněz. Uvedl to list Izvestija s odvoláním na zprávu šéfa komory Sergeje Stěpašina pro ruské poslance. O potrestání viníků však zpráva převážně mlčí.

Foto: Alexander Natruskin , Reuters

Armáda na nové muniční sklady vydala až čtyřnásobek plánované částky.

Článek

Tendence je patrná už z tří posledních let: v roce 2008 se kontroloři dopočítali nesrovnalostí za 98 miliard rublů, v roce 2009 už za 238 miliard a předloni za 484 miliard rublů. Jen prověrka výdajů na rozvoj moskevské dopravy odhalila nezákonné dotace za více než sedm miliard rublů, dalších 7,5 miliardy se podle zprávy "dostalo do sféry korupčního rizika".

Pokud jde o přípravu na zimní olympijské hry, které se v roce 2014 mají konat v jihoruském letovisku Soči, kontroloři zjistili, že z 92 olympijských staveb se do provozu zatím podařilo uvést jen 68, dvacítka dalších nemá ani schválené územní dokumenty.

Vinou pomalého osvojování informačních technologií úřady je podle dokumentu v sázce projekt "elektronické Rusko" za 1,4 miliardy rublů. Záhadou se stal i osud zabaveného zboží z celnic: za poslední tři roky státní rozpočet získal jen 5,5 procenta hodnoty zkonfiskovaných nákladů.

Dostalo se i armádě: při restrukturalizaci zásob raket vojáci utratili na nové muniční sklady až čtyřnásobek plánované částky a celkový účet za nesrovnalosti překročil 2,3 miliardy rublů. Ačkoliv si vojáci stále stěžují na bytové poměry, ministerstvo obrany podle dokumentu disponuje nevyužitými byty za sedm miliard rublů. V Dagestánu zase kontroloři přišli na to, že fotbalistům z místního klubu Anži se dostalo téměř 64 miliónů rublů, ačkoliv není povoleno z rozpočtu subvencovat profesionální fotbal.

Reklama

Výběr článků

Načítám