Hlavní obsah

Ruský opoziční poslanec žádá od Lavrova vysvětlení kvůli černé listině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský opoziční poslanec Dmitrij Gudkov vyzval ministra zahraničí Sergeje Lavrova, aby vysvětlil, proč má 89 evropských politiků a vojenských činitelů zákaz cestovat do Ruska. O vznesení oficiálního dotazu informovala v neděli agentura AP.

Foto: Stringer Beijing, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov

Článek

Sankční seznam s 89 evropskými politiky a vojenskými činiteli, kterým Rusko neumožní vstup na své území, předala Moskva tento týden diplomatům Evropské unie. Seznam ale odmítla oficiálně publikovat. Na černé listině, kterou zveřejnila finská televize YLE, jsou i čtyři Češi. [celá zpráva]

Diplomacie Evropské unie v sobotu označila výběr představitelů, kterým byl vstup do Ruska odepřen, za svévolný a neopodstatněný. Brusel vyzval Moskvu, aby upřesnila kritéria, která pro výběr osob použila. Obdobně se vyjádřily i členské země EU.

Gudkov, který je podle serveru listu The Moscow Times v ruském parlamentu jedním z hrstky hlasů vystupujících proti Kremlu, v neděli Lavrova požádal, aby jména figurující na seznamu potvrdil a předložil vysvětlení, proč byla na seznam zařazena. Poslanec prý chápe, že tento krok mohl být nezbytný. Ruská strana jej ale měla učinit transparentně a po konzultaci s parlamentem, sdělil Gudkov ministrovi.

Moskva seznam nezveřejní

Agentura AP uvedla, že seznam se jmény 89 činitelů ze 17 evropských zemí získala od nejmenovaného zdroje v sídle EU v Bruselu. Zdroj si přál zůstat v anonymitě, protože Moskva seznam ještě oficiálně nezveřejnila. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová ale na Facebooku později uvedla, že Rusko seznam ani nezveřejní.

Zacharovová předtím reagovala v ruských médiích i na Gudkovův dotaz. "Byl také tak aktivní, když země EU sestavily vlastní černé listiny? A psal podobně kritické, nebo snad objektivní dopisy představitelům zemí EU s žádostí, aby přestali sestavovat seznamy se zákazem pro ruské občany?," řekla mluvčí ruské diplomacie v rozhlasovém vysílání. "Pravděpodobně ano, ale z nějakého důvodu o tom nikdo neví," řekla.

Podle nejmenovaného představitele ruského ministerstva zahraničí, kterého v sobotu citovala ruská média, bylo 89 evropských politiků a bezpečnostních činitelů zařazeno na seznam v odpovědi na sankční kampaň, kterou ve vztahu k Rusku vedou některé státy Evropské unie v čele s Německem.

Více než polovina osob z dosud neoficiálního seznamu pochází z Polska, Švédska a tří pobaltských států, které byly kdysi součástí Sovětského svazu. Vůbec nejvíce jmen, a to 18, je z Polska. Na seznamu je ale i větší počet Němců a Britů. Z českých občanů je tam předseda zahraničního výboru Poslanecké sněmovny a bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09), místopředseda TOP 09 Marek Ženíšek, dále novinář, europoslanec a bývalý senátor za TOP 09 Jaromír Štětina a bývalý komisař EU pro rozšíření a politiku sousedství Štefan Füle.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám