Hlavní obsah

Ruský airbus vletěl do hejna ptáků, kteří se zřejmě slétali na skládku

– Moskva

Příčina čtvrtečního pádu Airbusu A321 Ural Airlines u Moskvy je známá. Stroj po startu z letiště Žukovskij vlétl do hejna ptáků a vysadily mu oba motory. Moskevská správa uvedla, že šlo o ptáky, kteří se slétají na blízká smetiště. Podezření padá na dvě skládky v okolí letiště, uvedl úřad pro životní prostředí Rosprirodnadzor.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na havarovaný ruský letounVideo: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek ruský úřad pro životní prostředí Rosprirodnadzor podle agentury TASS oznámil, že u letiště se nacházejí dvě skládky, která mohou přitahovat ptáky. Jedním je třídírna společnosti Ekoservis a druhým nelegální skládka u jezera Glušica.

V pátek proto zahájila kontroly speciálně ustavená komise. Úředníci prověřovali situaci na třídírně odpadků firmy Ekoservis, která je u letiště, u něhož nouzově přistál Airbus A321 s 233 lidmi na palubě.

Podle úředníka z regionální kanceláře ministerstva pro životní prostředí a přírodu Dmitrije Kurakina na skládce ve čtvrtek nebyli žádní ptáci. Podle agentury Interfax je mohla vyplašit těžká technika, ale Kurakin řekl, že tam ptáci nikdy nebyli spatřeni.

Foto: Tatyana Makeyeva, Reuters

Hejna ptáků na poli u havarovaného ruského airbusu.

Dva kilometry od letiště je nelegální skládka, o který byl Rosprirodnadzor informován už v květnu 2017. Ta se dokonce nachází v ochranném pásmu řeky Moskvy a jezera Glušica. Úřad se o ní dozvěděl na základě stížnosti. Regionální kancelář ministerstva pro životní prostředí však v pátek uvedla, že na ní je jen stavební odpad, který ptáky nepřitahuje.

Expert pro ekologickou bezpečnost moskevské oblasti Anton Chlynov ale právě tuto skládku považuje za místo, kam se slétají racci: „Co vím, nejbližší skládka z letiště je odpadem zavalené jezero Glušica. Tam byl lom a odpad se sypal přímo do zaplaveného lomu. Plave tam domovní odpad. Je možné, že racci jsou odtamtud.“

Při čtvrteční nehodě došlo k lehkému zranění 76 cestujících, mezi nimiž je 19 dětí. Středně těžké zranění pak utrpěla 69letá důchodkyně, která jako jediná musela zůstat v nemocnici.

Reklama

Výběr článků

Načítám