Hlavní obsah

Rusko zápolí s falšovanými potravinami. Dovoz z Evropy ale odmítá

Právo, sw

„Mléko“ obarvené křídou, vápnem či sádrou. Chemický tvaroh, který hoří modrým plamenem. To vše nacházejí na pultech obchodů Rusové dva roky poté, co Moskva v odpovědi na evropské sankce vyhlásila embargo na dovoz potravinových výrobků z Evropy. Na alarmující situaci přitom neupozorňují slábnoucí opoziční média, nýbrž i úřední autority a oficiální média.

Foto: Profimedia.cz

Moskva. Ilustrační foto

Článek

Problém s kvalitou mléka už připustila i státní zemědělská inspekce Rosselchoznadzor, která před nekalými praktikami varovala v tiskové zprávě. Za nejčastější nešvar podle agentury TASS označila klasické ředění mléka vodou. Kromě toho se ale spotřebitelé mohou dočkat toho, že namísto mléka zakoupí pouze tekutinu obarvenou škrobem, sodou, křídou, vápnem, mýdlem, borovou vodou či kyselinou salicylovou.

Výrobci si stěžují na kritiku

Nejinak je tomu se smetanou – ta se zase ředí kefírem, odtučněným tvarohem nebo rostlinnými tuky. Šidí přitom podle inspekce rovnou i velké závody. Paradoxní ale je, že se nekalostí údajně dopouštějí řadoví zaměstnanci, aniž by prý vedení cokoli vědělo.

„Pochopte, jestli ředitel není blázen, nikdy do laboratoří nepošle zfalšované výrobky,“ prohlásil náměstek šéfa inspekce Nikolaj Vlasov.

Kritická zpráva státního orgánu zaskočila i proto, že oficiální ruská místa dosud označovala embargo na dovoz zemědělských a potravinových výrobků ze Západu za jednoznačné pozitivum – příležitost, jak oživit ruskou produkci. A byli to také ruští výrobci, kdo na zdrcující zprávu reagoval jako první.

Národní svaz zpracovatelů mléka napsal stížnost vicepremiérovi Arkadiji Dvorkovičovi s tím, že vyjádření zemědělské inspekce, pro něž údajně nejsou důkazy, je velmi poškozuje. „Prohlášení státní zemědělské inspekce poškozuje pověst domácího mléčného průmyslu a vede ke snížení spotřeby,“ citoval ekonomický deník Kommersant prohlášení svazu mlékařů.

Skandál začal v Petrohradě

Jenže důrazná kritika Rosselchoznadzoru nepřišla z čistého nebe. Předcházel skandál, který s pomocí petrohradského serveru Fontanka.ru rozpoutal jeden z pozorných zákazníků. Všiml si totiž, že tvaroh, který si v ruské severní metropoli zakoupil, nejen že podezřele chutná, ale po zapálení navíc hoří modrým plamenem.

Redakce Fontanky počátkem června zopakovala pokus svého čtenáře. Kus tvarohu položila na lžíci, zahřála jej nad plynovým kahanem a ejhle! Mléčný výrobek, který by se měl vyznačovat vysokým podílem vody, vzplanul. Podle analýzy se bílá hmota ze sta procent skládala z rostlinných tuků. Nelichotivou kauzu nezávislého webu – což nebývá zvykem – převzala většina federálních kanálů, jež jsou pod kontrolou vlády. Okamžitě zasáhl Rosselchoznadzor, který si došlápl jak na prodejce, tak na dodavatele podezřelé suroviny.

Embargo do roku 2017

Zatímco ruským spotřebitelským trhem hýbou podobné skandály, v politické rovině je vše při starém. Rosselchoznadzor sice varuje před zfalšovanými potravinami, jedním dechem ale dodává: s embargem jsme se naučili žít.

„Pokud srovnáme, co máme teď a co jsme měli v 90. letech, pak jsme se to naučili. Teď žijeme vlastním životem,“ citovala ruská média šéfa zemědělské inspekce Sergeje Dank-verta. „Pokud jde o zakázané výrobky, dělat závěry z toho, že nám chybí parmezán nebo losos, to by byl zúžený pohled na situaci,“ dodal.

Minulý měsíc premiér Dmitrij Medvěděv přitom avizoval, že potravinové embargo na západní produkci bude trvat nejméně do konce roku 2017.

Reklama

Výběr článků

Načítám