Hlavní obsah

Rusko zakáže Číňanům vstup do země

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Rusko od čtvrtka z obavy před šířením nákazy novým typem koronaviru dočasně zakáže do země vstup Číňanům. Napsala to agentura TASS s odvoláním na ruské ministerstvo zdravotnictví.

Foto: China Daily, Reuters

Zdravotník ve Wu-chanu dělá test RNA na nákazu koronavirem.

Článek

Od středy se pozastaví vydávání dokumentů potřebných k návštěvě Ruska včetně pozvání pro soukromé a studijní účely a pracovních povolení. Zákaz vstupu začne platit od čtvrtka, uvedla kancelář místopředsedkyně vlády pro sociální politiku, práci, zdravotnictví a důchodové zabezpečení Taťány Golikové.

V Rusku, které má s Čínou asi 4200 kilometrů dlouhé hranice, byly zatím zjištěny dva případy nákazy. V obou případech šlo o čínské občany.

Koronavirus nejvíce kosí staré a nemocné

Koronavirus

V Číně podlehlo nákaze novým koronavirem téměř dva tisíce lidí a nakažených je přes 70 tisíc. Nejvíce nemocných a mrtvých hlásí epicentrum nákazy provincie Chu-pej. Úmrtnost na nemoc Covid-19, kterou koronavirus způsobuje, je podle nové studie čínských vědců 2,3 procenta. To je výrazně méně než u předchozích epidemií SARS či MERS.

Počet nových případů v pevninské Číně proti neděli mírně klesl a poprvé od ledna se tak dostal pod dvoutisícovou hranici. Ve srovnání těchto dvou dní se též lehce zmenšil počet úmrtí, který je nejnižší za poslední týden.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Důležitým faktorem je podle čínských vědců také zdravotní stav pacienta před nákazou. Nejčastěji na nemoc Covid-19 umírají lidé, kteří trpí kardiovaskulárními nemocemi a dále cukrovkou, chronickými respiračními nemocemi a vysokým tlakem.

Mimo pevninskou Čínu zabila nemoc podobná svými příznaky chřipce pět lidí, a to v Hongkongu, na Tchaj-wanu, Filipínách, v Japonsku a Francii. Kromě pevninské Číny je nejvíce nakažených v Singapuru a Japonsku.

Reklama

Výběr článků

Načítám