Hlavní obsah

Rusko vrátilo Ukrajině zadržené lodě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko v pondělí předalo Ukrajině tři lodě, které zabavilo po loňském incidentu v Kerčském průlivu, při kterém také zadrželo 24 námořníků. Tiskové oddělení krymské pobočky ruské tajné služby FSB v neděli sdělilo agentuře TASS, že lodě budou Kyjevu vráceny v pondělí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rusko začalo přesouvat zadržené ukrajinské loděVideo: Reuters

 
Článek

„V souladu s ujednáními s ukrajinskou stranou jsou tři ukrajinské lodě... taženy z kerčského přístavu na dohodnuté místo jejich předání ukrajinské straně, které se uskuteční 18. listopadu,“ citoval TASS v neděli krymskou filiálku pohraniční správy FSB.

Lodě byly předány na volném moři 30 kilometrů od mysu Takil mezi Krymem a ruskou pevninou.

Foto: Reuters

Loď ruské pobřežní stráže za ukrajinskou hlídkovou lodí u mostu přes Kerčský průliv.

V Rusku ale zůstanou zbraně ukrajinských námořníků, vysílačky a lodní dokumenty, jež mají posloužit jako věcné důkazy v trestním řízení zahájeném v souvislosti s incidentem.

Námořníci se vrátili na Ukrajinu v září, kdy se uskutečnila výměna vězněných osob.

Ukrajina a Rusko si vyměnily vězně, včetně režiséra Sencova

Evropa

Rusko loni 25. listopadu lodě zadrželo a zadrželo všech 24 členů jejich posádek. Tvrdilo, že vpluly do jeho výsostných vod, což Ukrajina popřela. Rusko považuje za své vody i oblast u poloostrova Krym, který v roce 2014 anektovalo navzdory mezinárodnímu právu a smlouvě o jaderném odzbrojení Ukrajiny, která garantovala její územní celistvost.

Situace u Krymu se vyhrocuje, Rusko střílelo na tři ukrajinské lodě a zadrželo je

Evropa

Rusko tvrdilo, že plavba lodí byla provokativní a měla odhalit příslušníkům ukrajinské tajné služby na palubě, jak bude Rusko reagovat. Ukrajina naopak tvrdila, že šlo o běžný přesun plavidel mezi ukrajinskými přístavy.

List Kommersant uvedl, že záměrem bylo lodě vrátit ještě před plánovaným summitem normandské čtyřky, který se 9. prosince má v Paříži zabývat řešením krize na východě Ukrajiny.

Ukrajina provokuje, ohradilo se Rusko a varovalo před eskalací

Evropa
Foto: Reuters

Remorkér ruské pobřežní stráže táhne zabavenou ukrajinskou loď.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám