Hlavní obsah

Rusko varuje Británii před následky vyhoštění diplomatů

– LONDÝN/MOSKVA
Novinky, BBC,

Moskva varovala Londýn, že pondělní vyhoštění čtyř ruských diplomatů může mít "vážné následky". Vyhoštěni byli poté, co Rusko odmítlo vydat do Velké Británie bývalého agenta KGB Andreje Lugového, který je podezřelý z vraždy jiného exagenta Alexandra Litviněnka. Ruská ústava neumožňuje vydávat občany ke stíhání do zahraničí.

Článek

Moskva nabídla, že bude stíhat Lugového sama na základě britských zjištění, ale to Londýn odmítl. Domnívá se, že by vyšetřování neproběhlo adekvátně.

Lugovoj sám tvrdí, že případ je politizován. "Britské úřady opět ukázaly, že Litviněnkův případ má politický podtext," řekl v ruské televizi a zdůvodnil to slovy: "Za celých osm měsíců jsem nedostal ani jedno pozvání od britských úřadů a všechna prohlášení, že vyšetřování pokračuje, jsou zcela lživá." 

Britský premiér Gordon Brown se ruským hrozbám tvrdě postavil. Nebude se za vyhoštění "omlouvat". "Když dojde na vraždu, když je řada nevinných civilistů vystavena možnému ohrožení kvůli této vraždě a když nezávislý žalobce jasně dá najevo, co je v zájmu spravedlnosti a neexistuje žádná budoucí spolupráce (s Ruskem v tomto případu), muselo se jednat," řekl Brown při návštěvě Berlína..

Čekání na ruskou reakci

Očekává se, že Rusko odpoví podobným krokem. Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Michail Kamynin řekl: "Londýnský postoj je nemorální. Takovéto provokace řízené britskými představiteli nebudou ponechány bez odpovědi." [celá zpráva]

Mluvčí ruského prezidenta Vladimira Putina Dmitrij Peškov ovšem uvedl: "Nechceme vyprovokovat hru v ping-pong." I Gordon Brown dodal, že si přeje "dobré vztahy" s Ruskem.

Vztahy mezi Ruskem a Británii byly napjaté ještě před smrtí Litviněnka, který byl loni otráven radioaktivním poloniem, přičemž hlavním podezřelým je právě Lugovoj. Moskva už loni v lednu obviňovala Londýn ze špionáže. [celá zpráva] Ruské diplomaty však Londýn naposled vypověděl před jedenácti lety.

Reklama

Související články

Rusko obvinilo Británii ze špionáže

Rusko v pondělí obvinilo Velkou Británii ze špionáže. Špioni údajně poskytovali velké peníze ruským nevládním organizacím. Britské ministerstvo zahraničí...

Výběr článků

Načítám