Hlavní obsah

Rusko varovalo, že odpoví na pokusy o militarizaci Arktidy

– MOSKVA

Rusko dalo v pondělí najevo, že si bude všímat každého šustnutí v tající Arktidě. S mizejícím ledem se zde otvírají nejen nové mořské cesty, ale i přístup k bohatým zásobám strategických surovin. Náčelník generálního štábu ruské armády Nikolaj Makarov proto prohlásil, že Rusko přizpůsobí svou strategii úměrně militarizaci oblasti.

Článek

Rusko už dříve vzneslo nárok na většinu arktických vod, které sdílí se čtyřmi zeměmi NATO, a před více než půldruhým rokem umístilo ruskou vlajku na mořské dno pod severním pólem, aby svou pozici upevnilo.

"Sledujeme, jak daleko půjde militarizace této oblasti. V závislosti na tom potom rozhodneme, jak budeme postupovat," řekl podle agentury Interfax Makarov v Abú Dabí, kde se účastní mezinárodního zbrojního veletrhu.

foto: NOVINKY/Ondřej Lazar Krynek

Generální tajemník NATO Jaap De Hoop Scheffer minulý měsíc prohlásil, že NATO bude muset být vojensky přítomno v oblasti Arktidy, pokud globální oteplování povede v této části planety ke zprůchodnění mořských cest a velmoci vznesou nárok na bohaté zásoby surovin. Zároveň však zdůraznil, že je nutné budovat důvěru mezi pěti arktickými státy - čtyřmi členskými zeměmi NATO a Ruskem.

V oblasti jsou nyní mnohem viditelnější ruské námořní a vzdušné síly. Nad Arktidou létají strategické bombardéry dlouhého doletu a jsou často sledovány letouny NATO. Ruská severní flotila se základnou v Murmansku po období relativní nečinnosti, jež následovalo po rozpadu Sovětského svazu v roce 1991, zde posílila své hlídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám