Hlavní obsah

Rusko stupňuje tempo jaderného zbrojení

Novinky, ČTK, RIA-Novosti
MOSKVA

Ruská armáda letos urychlí modernizaci svých strategických zbraní. Do výzbroje zařadí 17 nových mezikontinentálních balistických střel Topol-M, což je čtyřikrát více, než byl průměr v minulých letech. Ve středu to poslancům sdělil ministr obrany Sergej Ivanov. Současně přišel s radikálním tvrzením, že bylo chybou likvidovat rakety středního doletu, na jejichž sešrotování se Sovětský svaz s USA dohodl v roce 1987.

Článek

Podle Ivanova plán modernizace zbraní předpokládá, že do roku 2015 bude rozmístěno celkem 34 nových raket Topol-M v silech a dalších padesát na mobilních odpalovacích zařízeních. Rusko doposud rozmístilo v silech více než 40 raket Topol-M.

Nákupy balistických zbraní jsou součástí modernizačního programu na léta 2007-2015 v hodnotě pěti biliónů rublů (asi čtyři bilióny korun). Ruský vojenský rozpočet, který v roce 2001 činil 214 miliard rublů (175 miliard korun) vzrostl letos téměř na čtyřnásobek - na 821 miliard rublů (671 miliard korun), dodal ministr, podle ruského prezidenta Vladimira Putina je to však stále 25krát méně, něž jaký je vojenský rozpočet USA. Spojené státy na fiskální rok 2008 dají skoro 620 miliard dolarů, což je pětina rozpočtu.

Po letech palčivého nedostatku peněz na vojenské účely umožňují rostoucí zisky z ropy Rusku zvyšovat vojenské výdaje."Hospodářský růst a vědecké úspěchy nám umožňují dosáhnout kvalitativně nové úrovně zaopatření armády," prohlásil Ivanov.

Ivanov označil likvidaci střel středního doletu za chybu

Sergej Ivanov také sdělil, že při odzbrojování se Rusko dopustilo chyb, které oslabily zemi. "Největší chybou bylo sešrotovat celou jednu třídu balistických střel - střely středního doletu."

Podle něj totiž tyto střely má ve výzbroji celá řada zemí. Jen Rusko a USA se jich zřekly na základě dohody o jaderných střelách středního doletu z roku 1987. Podle ní bylo do roku 1991 zničeno 2692 těchto střel o doletu 500 až 5500 kilometrů. Bývalý sovětský svaz jich nechal zničit 1846, většinou šlo o střely SS-20.

Střela RS-12M Topol-M (SS-25 Sickle)

Modernizované mezikontinentální třístupňové balistické rakety RS-12M Topol-M (v kódu NATO SS-25 Sickle) jsou páteří ruských jaderných sil. Jsou schopny zasáhnout cíl na vzdálenost 11 000 kilometrů. Standardně jsou vybaveny jednou termonukleární hlavicí o ekvivalentu 550 kilotun.

Životnost střel byla prodloužena do roku 2030. Střely jsou modernizovány, zlepšují se schopnosti hlavic provádět okamžité změny trajektorie i jejich vlastnosti stealth, aby byly obtížněji zjistitelné radarem.

V případě potřeby mohou být nosiče vybaveny šesti samostatně naváděnými hlavicemi. Střely s vícenásobnými hlavicemi mohou proniknout i vrstveným protiraketovým obranným systémem. Jednotlivé hlavice mohou v závěrečné fázi letu prudce manévrovat, používají rušiče, vypouštějí klamné cíle a odolávají elektromagnetickým impulzům i přímému fyzickému poškození pláště.

Verze na mobilních odpalovacích zařízeních RS-12M1 výrazně snižuje možnost jejich lokalizace, a tím i zasažení.

  • Hmotnost při startu: 47,1 t
  • Délka rakety cca 22,7 m
  • Průměr rakety: 1,86 m.
  • Zařazeny do výzbroje: 1997

Ivanovovo vystoupení je další v řadě, které ukazuje, že Rusko se chce vrátit na pozici supervelmoci, kterou opustilo po rozpadu Sovětského svazu. Silná slova zaznívají v době, kdy se jedná o umístění americké raketové základy s antiraketami a radarem na území Polska a České republiky, což nemusí být náhoda. Rusko se cítí ohroženo rozšiřováním NATO na východ. Ruský prezident už oznámil, že země je připavena efektivně odpovědět. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám