Hlavní obsah

Rusko si ve válce s Gruzií polovinu letadel sestřelilo samo

Novinky, Tomáš Reiner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko si při loňském konfliktu s Gruzií sestřelilo polovinu svých letadel omylem samo. Uvedl to vojenský časopis Moscow Defence Brief.

Článek

Podle magazínu navíc nepřišli Rusové jen o čtyři stroje, jak tvrdí Moskva, nýbrž o šest. Zpráva dál kritizuje ruský postup během krátkého konfliktu. Podle autorů spolu pozemní síly s letectvem vůbec nespolupracovaly. Studie se podrobně zabývá ztrátami, přičemž udává i dobu a místo.

Náčelník generálního štábu ruské armády Anatolij Nogovicyn ale zprávu odmítl. Řekl, že Rusko o ztrátách v Gruzii už dodalo veškeré informace a nemá co dodat.

"Co se týká pomluv, že letadla ruského letectva byla sestřelena naší vlastní vzdušnou obranou, nejsou pravdivé,“ řekl agentuře Interfax.

Konflikt na Kavkaze
Boje v Gruzii a jejích separatistických oblastech Jižní Osetie a Abcházie propukly loni koncem prvního srpnového týdne. Gruzínská armáda oblehla hlavní jihoosetinské město Cchinvali. Pak se ale do konfliktu vložilo Rusko, které podniklo desítky náletů i na zbytku gruzínského území. K ozbrojenému střetu se přidali separatisté v Abcházii.
Ruské jednotky gruzínské vojáky z Jižní Osetie vytlačily, nezastavily se však a pokračovaly do gruzínského vnitrozemí. Strany konfliktu svalují vinu za agresi a civilní oběti vzájemně jedna na druhou. Navzájem se obviňovaly i z etnických čistek. Gruzie kvůli tomu podala na Rusko žalobu u Mezinárodního soudního dvora.
Jižní Osetie a Abcházie vyhlásily jednostranně nezávislost na Gruzii po rozpadu Sovětského svazu a tu následně ubránily i v ozbrojeném konfliktu s Tbilisi. Moskva v důsledku konfliktu s Gruzií samostatnost obou regionů uznala.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám