Hlavní obsah

Rusko ruší vysílání Hlasu Ameriky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko zablokovalo poslední frekvenci, na níž v Moskvě a jejím okolí vysílala americká rozhlasová stanice Hlas Ameriky. Rozhodnutí o zastaveném vysílání oznámila ve středu ruská státní mediální společnost Rossija segodňa, která vysílací frekvence spravuje. Vedení americké stanice rozhodnutí označilo za útok na svobodné šíření informací.

Foto: Profimedia.cz

Translační věže Hlasu Ameriky

Článek

Jeffrey Shell, šéf dohlížecího sboru guvernérů Hlasu Ameriky, označil rozhodnutí ruských úřadů za nesprávné. „Moskva si zvolila špatnou cestu a omezila svobodu slova. Ruská média mají všechny možnosti vysílat do Spojených států. Přístup k americkým informacím by měli mít i ruští občané,” uvedl Shell.

Když šéfa agentury Rossija segodňa Dmitrije Kiseljova, který patří k oporám Putina a zastává ultrakonzervativní názory, požádal Hlas Ameriky o vysvětlení, ten stručně uvedl, že Rusko dál „nehodlá spolupracovat”.

Agentura ITAR-TASS s odvoláním na informace poslanců ruské Státní dumy napsala, že rozhodnutí zastavit šíření signálu není politické povahy. O jeho důvodech se nezmínila.

Rozhlasová stanice Hlas Ameriky, kterou financuje americká vláda, začala vysílat na území bývalého Sovětského svazu v roce 1947. Rušičky nechal vypnout až v září 1986 sovětský komunistický reformátor Michail Gorbačov.

Vedení Hlasu Ameriky oznámilo, že moskevští posluchači budou mít možnost poslouchat vysílání v ruštině a angličtině na internetu a přes signál šířený satelitem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám