Hlavní obsah

Rusko připravuje zásah proti jihu Ukrajiny, varuje Kyjev

Ženeva/Kyjev
Aktualizováno

Rusko připravuje vojenský zásah proti jižním a východním regionům Ukrajiny, prohlásil ve čtvrtek v Ženevě stálý ukrajinský zástupce v ženevském sídle OSN Jurij Klymenko. Ruský delegát jeho obvinění odmítl.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Voják bez označení hlídkuje u ukrajinské vojenské základny Perevalnoje na Krymu. Ilustrační snímek

Článek

„Vidíme silné náznaky, že Rusko se připravuje k rozsáhlé vojenské intervenci proti východním a jižním oblastem Ukrajiny,” uvedl Klymenko na schůzi věnované dodržování lidských práv na Ukrajině. Jeho podezření podle agentury Reuters podpořila řada dalších diplomatů.

Ruský delegát pak přečetl předem připravené prohlášení, v němž ukrajinská obvinění odmítl.

Prezident Vladimir Putin v úterý na tiskové konferenci výslovně popřel, že by jeho země měla vůči Ukrajině agresivní úmysly. Moskva podle něj nestojí o další dělení Ukrajiny a napadnout svého západního souseda nehodlá.

Situaci na jihu a východě Ukrajiny, kde žije početná ruskojazyčná menšina, má kontrolovat několik pozorovatelských týmů, které do neklidného regionu hodlá vyslat Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE). O harmonogramu kontrolních misí mělo být rozhodnuto v pátek. Rusko ale vyslání pozorovatelské mise blokuje.

V ukrajinském Chersonu hrozil krymský scénář, varoval starosta

Starosta Chersonu na jihu Ukrajiny Volodymyr Mykolaenko obvinil členy proruské Strany regionů v zastupitelstvu, že plánovali ve městě uskutečnit referendum o přičlenění k Rusku.

Podle starosty po útěku Janukovyče místní bossové Strany regionů začali ztrácet podporu společnosti a své vazby: „Nyní si přejí vrátit se k moci s uplatněním stejného schématu separatistického hnutí na jihu, zaměřili se výhradně na krymský scénář.“

Podle něj se domnívají, že když pomohou Putinovi získat Cherson a Chersonskou oblast, on jim dá podíl na moci.

Foto: David Ryneš, Yahoo Maps

Podle něj už takováto jednání proběhla. Na zasedání zastupitelstva se měla probírat otázka referenda.

Poté, co Krym oznámil první referendum o prohloubení autonomie, plánovaly tři černomořské oblasti na jihu Ukrajiny připojení ke Krymu. Byla mezi nimi i Chersonská oblast. [celá zpráva]

Původní referendum o prohloubení autonomie na Kyjevu ale krymské úřady změnily na referendum o připojení k Rusku.

Reklama

Výběr článků

Načítám