Hlavní obsah

Rusko představilo nové antirakety, rozšiřuje flotilu neviditelných lodí

Moskva

Do konce roku 2015 chce Moskva vybudovat vlastní ambiciózní "systém vojensko-kosmické obrany". Oznámil to v pátek šéfkonstruktér ruského zbrojního koncernu Almaz-Antej Igor Ašurbejli, který nazančil i jeho podobu.

Foto: Profimedia.cz

Protivzdušné rakety systému S-400 rozmístěné u Moskvy

Článek

Ašurbejli podle agentury RIA Novosti prohlásil, že Rusko v současné době vyvíjí šest nových protiletadlových a protiraketových systémů, které budou zasahovat cíle od mimořádně nízkých výšek až po cíle nad atmosférou ".

"Do roku 2015 bychom měli fyzicky disponovat prostředky protiraketové obrany malého a středního doletu Viťaz, S-400, S-500 a ještě něco navíc," řekl ruský šéfkonstruktér. "Rusko tak bude mít všechny články řetězce vojensko-kosmické obrany."

V příštím roce proběhnou praktické polní zkoušky antiraket středního doletu typu Viťaz. Všechny projektové práce mají vyústit do vlastního ruského systému "vojensko-kosmické obrany". Ten má být dohotoven do roku 2015.

Foto: Profimedia.cz

Osvědčený ruský protiraketový systém S-300

Systém S-400, který je údajně lepší než Patrioty PAC-3 a může zasahovat cíle vzdálené až 400 kilometrů ve výšce od deseti metrů do 30 kilometrů, je už ve výzbroji ruské armády a chrání Moskvu. Nyní je zřizována třetí baterie.

Čína kupuje protivdušný komplex SA-20

Starší typ S-300 známý na Západě jako SA-20 od Ruska kupuje Čína. Podle Ašurbejliho firma "právě dokončila velký kontrakt na dodávku patnácti systémů S-300 Číně". Antirakety S-300 umí zachytit a sestřelit vzdušné cíle do vzdálenosti až 120 kilometrů, ale v užším spektru výšek než následovník.

Foto: Profimedia.cz

Ruská fregata kategorie stealth typu Projekt 20380

Almaz Antej současně na konci března spustil na vodu druhou korvetu kategorie stealth označovanou jako Projekt 20380, uvedl server Brahmand. Loď je vybavena nejmodernější elektronikou a je navržena tak, aby její radarový odraz byl co nejmenší. Určena je k ničení nepřátelských hladinových lodí, ponorek i letadel.  Nasazena je na Baltu.

Foto: Profimedia.cz

Spouštění nové ruské korvety Soobrazitělnyj na vodu v Petrohradu

Reklama

Výběr článků

Načítám