Hlavní obsah

Rusko předložilo Radě bezpečnosti rezoluci o příměří, hlasovat se má v neděli

Rusko předložilo v Radě bezpečnosti OSN návrh rezoluce, která vyzývá k „úplnému dodržování” příměří na východní Ukrajině, jež by mělo platit od sobotních 23:00 SEČ. Informovali o tom diplomaté, podle nichž bude rada o rezoluci hlasovat v neděli.

Foto: Brendan Mcdermid, Reuters

Hlasování Rady bezpečnosti OSN

Článek

Pokud bude rezoluce schválena, bude to podle agentury AP jeden z mála kroků, které RB OSN v souvislosti s rok trvající krizí na Ukrajině přijala. Rada bezpečnosti se kvůli Ukrajině sešla téměř třicetkrát, ale Rusko jako stálý člen rady mohlo všechny akce, které se mu nelíbily, vetovat.

Spojené státy a další členové RB OSN obviňují opakovaně Rusko z podpory proruských separatistů, s nimiž ukrajinská armáda bojuje na východě země. Moskva zmíněná obvinění odmítá.

Nová ruská rezoluce vyjadřuje "vážné obavy nad tragickými událostmi" na východě Ukrajiny. Řešení konfliktu je podle rezoluce možné dosáhnout "výhradně" mírovými prostředky. Rezoluce podporuje příměří, které bylo uzavřeno při jednání prezidentů Ruska, Ukrajiny, Německa a Francie ve čtvrtek v běloruské metropoli, a apeluje na všechny zúčastněné strany, aby se jím řídily.

Reklama

Výběr článků

Načítám